594 El p... corona virus 2020_617x412
El p... corona virus 2020 Joan Mundet
24/12/2020 Opinió
2020, l’any que mai oblidarem
Marc Parayre

Estem a punt de deixar enrere l’any 2020, encara que pràcticament no ens n’hàgim adonat. El 2021 arriba en una setmana i és per això, que és un bon moment per fer una valoració de l’any que hem viscut i recopilar els fets més importants que han passat. D’entrada, cal dir que poca gent preveia que tindríem un any tan intens i atípic, sobretot per l’arribada inesperada de la Covid-19 a les nostres vides el març. Sens dubte, per moltes altres coses que hagin succeït aquest 2020, tots nosaltres el recordarem com l’any del coronavirus, que va canviar per complet les nostres vides. De fet, al món hi ha hagut quasi 80 milions de casos i gairebé dos milions de morts. Unes xifres esgarrifoses que han marcat el nostre dia a dia els darrers mesos.


Així i tot, encara que a vegades ho oblidem, la Covid no ha sigut l’únic aspecte important de l’any. Primerament, al gener van tenir lloc diversos fets transcendentals. La borrasca Gloria, un cicló extratropical, va sacsejar diverses ciutats a Catalunya, sobretot a les situades a la costa, però la regió més afectada va ser el Delta de l’Ebre, que va patir les inundacions més grans de la seva història. Així mateix, a l’altra punta del món succeïa una altra catàstrofe que es mantenia des del 2019, els incendis a Austràlia. Milers d’espècies d’animals van morir i el fum del foc tenyia de taronja el cel de moltes zones del país.  


Pel que fa a la política, Pedro Sánchez era elegit president del primer govern de coalició a Espanya des de la Segona República, mentre que, al Regne Unit, Boris Johnson feia oficial la sortida del país de la UE després de mesos de negociacions. Ni Sánchez ni Johnson s’esperaven el que els hi vindria després: el coronavirus arriba al març a Europa i l’OMS declara la Covid com a pandèmia. I en aquest moment apareixen els primers polítics escèptics: el mateix primer ministre del Regne Unit i, evidentment, Donald Trump. Deixen de ser-ho just l’instant en què tots dos es contagien i els costa recuperar-se. 


I ja que parlem de Trump, no ens hem d’oblidar de l’assassinat de George Floyd per part de la policia dels Estats Units al mes de maig. Aquest homicidi va donar lloc a una onada de manifestacions i protestes a tot el país sota el lema Black Lives Matter (‘La vida dels negres importa’). Trump no va fer res per aturar les protestes i va incentivar encara més el clima de tensió a través de diverses declaracions racistes i plenes d’odi cap a la raça negra. D’altra banda, al juliol s’iniciava la guerra entre l’Azerbaidjan i Armènia pel territori de l’Alt Karabakh. En el conflicte bèl·lic van acabar morint prop de 10.000 persones. Finalment se signa un tractat de pau, en què l’Azerbaidjan aconsegueix tenir la major part del territori, tot i que en el passat havia sigut d’Armènia.  


Quant als esports, han mort dos dels mites més importants: Kobe Bryant i Diego Armando Maradona. Bryant, exjugador de la NBA amb Los Ángeles Lakers, va morir de forma tràgica en un accident d’helicòpter, mentre que Maradona, exjugador del Barça i emblema a l’Argentina, va patir una insuficiència cardíaca. A les seves pèrdues se sumava la cancel·lació dels Jocs Olímpics de Tòquio, així com l’Eurocopa de futbol, que ambdós es realitzaran el 2021. 


I per acabar el resum de l’any cal esmentar un aspecte positiu, en la meva opinió: la derrota de Donald Trump a les eleccions presidencials contra Joe Biden. Dit això, segur que hi ha hagut altres fets importants en aquests mesos, però tots estarem d’acord que d’aquest 2020 hem après una cosa: no podem fer pronòstics, ja que el coronavirus ens ha ensenyat, o més aviat obligat, a viure el dia a dia. El 2021 ha de ser l’any de la tornada a la normalitat, però poca gent posa la mà al foc que sigui així. Sens dubte, l’experiència del 2020 no l’oblidarem mai.  

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris