La colla bastonera a Gavà, a la Trobada Nacional de Bastoners. || CEDIDA
La colla bastonera a Gavà, a la Trobada Nacional de Bastoners. || CEDIDA
10/07/2019
Intensa activitat bastonera aquest passat cap de setmana

La colla local va actuar a la Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya, al 13è Aplec sardanista d’Osona i a Sant Feliu

Marina Antúnez

Aquest passat cap de setmana les colles bastoneres de Castellar van tenir feina extraordinària ja que van ballar en tres grans festes. El dissabte a la tarda, en motiu de la 44a Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya, es van desplaçar fins a la ciutat de Gavà. “La calor sufocant  que vam aguantar estoicament totes les colles de Catalunya que hi vam participar no va impedir que els bastoners i bastoneres ballessin amb les ganes que acostumen”, recordava Antonio Castillo, president dels Bastoners de Castellar. Va ser remarcable el gran espectacle bastoner que va viure aquesta ciutat amb participació de quasi 2000 persones entre balladors, balladores, músics  i voluntaris.


Distribuïdes en tres cercaviles,  les més de 60 colles presents van omplir les places i els carrers amb els colors de les diferents indumentàries, segons la colla, i el so rítmic  de les picades dels bastons va seguir la melodia de les diferents notes que sortien d’un munt de diferents instruments, com els acordions diatònics, el piano, les gralles, els flabiols, els tambors, els violins i les flautes, fins a arribar a la plaça de Jaume Balmes, on hi van haver els corresponents parlaments oficials “i el ball conjunt creat per a la ocasió , titulat Les criades, del grup Roba Estesa, com a reivindicació de la igualtat entre homes i dones”, afegeix Castillo. En aquesta 44a Trobada, va tenir-hi un lloc destacat l’única colla d’Andorra, l’esbart Laurèdia de Sant Julià de Lòria, que va interpretar un ball contemporani amb bastons amb molt de ritme. Es va fer entrega d’un record a cadascuna de les colles.


L’endemà diumenge, la colla bastonera de Castellar va matinar força perquè es va desplaçar a la segona gran festa, fins a Gurb, un petit poble d’Osona en el que van participar del 13è Aplec sardanista de la comarca, conjuntament amb altres grup folklòrics com ara les Gitanes de Santa Perpètua, tres grups de Gegants, esbarts dansaires, etc. Interpretada per la Cobla de Girona, la colla bastonera de castellar va ballar, en versió bastonera, la sardana Or per Sabadell. Els organitzadors van tenir bona cura dels participants, oferint-los un bon esmorzar i aigua fresca en tot moment, que va agraïr-se molt, a causa de la calor.


I per acabar d’arrodonir el cap de setmana, els bastoners van participar, a la tarda, a la tercera gran festa, molt a prop del poble de Castellar, a Sant Feliu del Racó, en motiu de la seva Festa Major. Prèviament a l’actuació dels Castellers de Castellar (els Capgirats ),  a la plaça de l’església, els bastons de Castellar van mostrar els seus balls. Els castellers, els seus castells, “i vam despertar la expectació dels presents”, explica Castillo.


La Colla dels Bastoners de Castellar, doncs, no ha aturat l’activitat des que va començar la temporada, col·laborant amb altres entitats i festes del poble, com Castellar Vell, la Fira d’Extraescolars, amb el Grup Pessebrista,  l’Esplai sargantana, a l’Escola Bonavista, a l’Escola Sant Esteve, a la Festa Bastonera a Terrassa, als casals d’avis de Castellar i a Torre Romeu.

Comparteix
M'agrada
Comentaris