B7R00069_1440x961
Miguel Ángel Benavides, notari. || Q. P.
09/06/2023 Entrevista
Miguel Ángel Benavides: "Quan els mestres em preguntaven què volia ser, jo ja deia notari"

Fa més de 25 anys que exerceix de notari, una vocació que ja té des de ben petit. Reconeix que es forma constantment i una de les coses que més el fa gaudir és l’assessorament notarial

Marina Antúnez

· Quan vas triar ser notari?
Des de ben petit m’ha agradat molt, la professió de notari. Per vocació personal i per tradició familiar, ja que el meu pare, tiets i germà són notaris o registradors de la propietat. M’atreien els comentaris que es feien a casa. A l’escola, quan els mestres em preguntaven què volia ser, jo ja deia notari. 

 

· Quins estudis s’han de fer?
Vaig estudiar la llicenciatura de dret a Madrid, d’on soc. Un cop finalitzes la carrera has de decidir si et vols especialitzar com a advocat i fer el màster, o fer les oposicions per a notaries, registres de la propietat, per a jutge o fiscal, o per a inspector d’hisenda. Jo vaig opositar per a notari. Has d’estudiar 350 temes i el temps mitjà d’aquestes oposicions és de 3 a 4 anys. Consta de tres exàmens, dos dels quals són orals, i el tercer és de 6 hores i consisteix en un cas pràctic. El govern d’Espanya és qui fa la convocatòria d’unes 70 places per tot l’Estat. S’hi presenten uns 900 aspirants. 

 

· Te n’has penedit algun cop?
Algun cop, sobretot, al principi, perquè és un canvi radical. S’estudia 6 dies la setmana, unes 8 - 10 hores cada dia. Quan els teus amics ja surten, o bé treballen, tu encara has d’estudiar, després de la llicenciatura.

 

· Què fa, un notari?
Molts documents necessiten la signatura d’un notari: la compra d’un habitatge, la signatura de préstec hipotecari, un testament. Però hi ha molta gent que no sap, per exemple, que un testament vital o el document de voluntats anticipades també es pot fer al CAP. I des de fa 3 o 4 anys els notaris també podem celebrar matrimonis. Els divorcis es poden fer notarialment sempre que els fills tinguin més de 18 anys, si són menors, no, perquè hi ha d’intervenir el Ministeri Fiscal. 

 

· Quina importància té el secret professional?
És molt important. La relació de confiança que s’estableix entre client i notari és molta, coneixem la seva situació personal i patrimonial. En cap cas podem desvelar informació públicament, ni al cònjuge ni als fills. Només en cas de delicte informem el jutjat. Una cosa important és el dret d’elecció de notari per part del client, mai el poden obligar a canviar.

 

· Quants anys fa que ets a la professió i amb quines destinacions?
Ja hi soc des de fa més de 25 anys. Vaig començar l’any 1997, amb un primer destí a l’Espluga de Francolí (Tarragona), després a les Borges Blanques (Lleida), a Olesa de Montserrat i, des del gener del 2006, a Castellar del Vallès, on soc des de fa 17 anys. A Catalunya hi ha uns 400 notaris, i a tot l’Estat, uns 3.000.  

 

· Hi ha diferències entre pobles?
Sí, és diferent. En poblacions petites hi ha més consultes de compravendes de cases rústiques, de terrenys, etc. A mesura que creix la població, les consultes van més relacionades amb la compra de l’habitatge i amb el tema empresarial (constitució de societats, etcètera). També és el cas de Castellar, hi ha molta signatura relacionada amb les empreses.

 

· És un ofici reconegut?
Sí, té prestigi, som reconeguts per aquesta relació de confiança que et deia. Una de les funcions que tenim és l’assessorament notarial, que és gratuït. Ben remunerat o no, depèn de cada notaria. El nombre de notaries depèn del nombre d’habitants i del nombre de documents que se signen. La potestat de fixar notaries correspon a cada comunitat autònoma, la Generalitat, en el nostre cas. 

 

· Feu formació?
Sí, contínua, perquè sempre hi ha canvis legislatius. A nivell estatal, autonòmic i també europeu. Hem d’estar al dia de tot. I també amb el tema digital, ara molts tràmits es fan telemàticament. Per exemple, al maig es va aprovar una llei amb la qual es podrà signar via conferència. 

 

· Quin pot ser un cas difícil?
Quan la persona perd la capacitat per signar un document per una degeneració cognitiva i necessita vendre per pagar una residència. En aquest moment ja no hi podem fer res. Per això és important que s’usi el document de poders preventius quan la persona està bé però ja detecta els primers símptomes. Pot fer atorgament de poders, que ja existeix fa uns 10 anys. 

 

Les 11 respostes

 

Un tret principal del teu caràcter?
Tenacitat


Un defecte que no pots dominar?
Els nervis


Una persona que admires?
El meu pare 


Un àmbit professional?
L’assessorament notarial


Quin plat t’agrada més?
L’arròs


Un llibre?
Els llibres històrics


Una pel·lícula?
Qualsevol, però entretinguda


Un músic?
Queen, Dire Straits i Bruce Springsteen


Un viatge pendent?
Al cor d’Àfrica


Un racó de Castellar?
L’entorn natural


Un desig?
Salut, en primer lloc, i felicitat

Comparteix
M'agrada
Comentaris