18  Romain Puértolas_617x412
Romain Puértolas, escriptor.
07/05/2018 Cultura
Romain Puértolas visita Castellar

La flamant estrella literària ha estat convidada pel departament de francès de l’Institut Castellar aquest dimarts

Marina Antúnez

Aquest dimarts, 8 de maig, la Sala d’Actes d’El Mirador acull una xerrada a les 13 hores amb un dels escriptors més mediàtics del moment, Romain Puértolas. Ell és francès i actualment viu a Màlaga; ha estat convidat pel departament de Francès de l’Institut Castellar, “i l’acte és obert a tota la ciutadania”, apunta Josep Asensio, professor de francès de l’INS Castellar. A la tarda, Puértolas també oferirà una xerrada oberta a l’Alliance Française de Sabadell, on parlarà del seu últim llibre llibre titulat Tout un été sans facebook.

 

A Castellar, el motiu de la seva visita serà un altre, ja que l’interès per convidar Puértolas parteix d’un projecte que es va iniciar l’any 2015-16 amb unes alumnes de segon de batxillerat. “Els professors portem el treball de recerca i, a francès, es planteja un treball relacionat amb França”, segueix Asensio.  La Cristina Fernández i l’Elisa Torralba van iniciar un treball sobre el  llibre L’increïble viatge del faquir que va quedar atrapat en un armari d’Ikea, de Puértolas, “una novel·la que els vaig recomanar perquè a mi m’havia fet molta gràcia”, diu Asensio.  “El llibre expressa moltes coses, per exemple, riure’s de la situacions, però amb una base crítica”.

 

La novel·la explica la història d’un faquir indi força astut que malviu dels seus trucs. Viatja a París per comprar un llit de claus a Ikea. Per adquirir-lo només porta un bitllet fals de cent euros. Meravellat per la gran varietat que ofereix aquesta botiga, decideix quedar-s’hi tota la nit per gaudir-la i recórrer-la tranquil·lament, però quan el sorprenen els vigilants de ronda, no té més remei que amagar-se dins un armari. El faquir inicia una aventura que mai no hauria somniat, a través de la qual aprendrà que és més gratificant ajudar els altres que no pas enganyar-los.

 

El treball de les noies de l’institut es va titular “Un viatge per la immigració a França”. “Van estudiar la novel·la, els personatges, els països per on passaven, etc, per investigar sobre la immigració”, afegeix el professor.

 

La novel·la de Puértolas és una sàtira, un relat optimista fet amb humor que amaga la dura realitat de la immigració il·legal.  “El tema del clandestí és el teló de fons, un tema que conec bé perquè treballava detectant documents falsos per desmantellar xarxes d’immigració il·legal”, afirma el mateix Romain Puértolas. La part crítica de l’obra, doncs, fa referència al viatge dur que han de fer moltes persones per buscar un món millor. 

 

Abans que escriptor, Puértolas era inspector de policia a l’agència que lluita contra les xarxes de tràfic d’immigrants  - on va treballar durant quatre anys - i analista conseller de policia de frontera. A més, també ha treballat de discjòquei, de professor d’idiomes, de traductor - intèrpret, d’assistent de vol de coordinador a l’aeroport del Prat de Barcelona, a Aena a Madrid i de netejador d’escurabutxaques a Brighton.

 

A partir del treball, Josep Asensio va recomanar el llibre a la resta d’alumnes de francès i va contactar amb l’escriptor per demanar-li una visita. Aquell any, Puértolas estava enfeinat amb un projecte per convertir el llibre del faquir en una pel·lícula, que s’estrenarà a finals de maig d’aquest 2018, i de la que Puértolas és coguionista, “i aleshores no va poder venir però es va mostrar molt receptiu per fer-ho més endavant”. I això serà possible aquest 2018, ja no només en un acte per als alumnes de l’institut, sinó obert a tothom. “És un luxe que vingui, és un dels escriptors més famosos de tot França en aquests moments”, afirma Asensio. Segurament, a Espanya el llibre no ha arribat com era de preveure perquè “hi ha molta pirateria, segons pensa ell mateix, per això no s’ha venut tant”. Puértolas s’ha convertit en una flamant estrella literària  de 42 anys. S’ha passat la vida escrivint i avui ja té 8 novel·les. La primera que li van publicar és la del faquir i ja ha estat traduïda a més de 30 idiomes, inclòs el català.  També ha estat molt exitosa una altra de les seves novel·les,  La nena que es va empassar un núvol tan gros com la Torre Eiffel.

 

A l’acte que tindrà lloc a la Sala d’Actes, els alumnes de francès podran fer preguntes a l’escriptor. “Llàstima que els alumnes que l’any passat van llegir el llibre ara estan d’exàmens i la majoria no podran venir”. Sí que ho podran fer els alumes de primer de batxillerat, “i els de quart, que s’havien llegit el llibre a tercer”.

 

Els mateixos alumnes conduiran l’acte, i en algun moment regalaran a Puértolas una camisa blanca, fent al·lusió al faquir, que quan s’inspira i no té paper utilitza la camisa per escriure una novel·la. “També  hi ha un alumne que li ha construït una maqueta del llit d’Ikea que busca el faquir, seguint la descripció que se’n fa al llibre del Romain, i li donarà”, explica Asensio.

 

Entrevista a Josep Asensio, professor de francès a l'INS Castellar:

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris