03 Nueva Vulcano Ensayo Local BN Alberto Polo_1440x961
Els components de Nueva Vulcano al soterrani de Castellar on assagen i on han gravat el seu nou disc, 'Ensayo' || Alberto Polo
13/10/2020 Cultura
Nascut en un soterrani de Castellar

El cinquè treball de  Nueva Vulcano,’Ensayo’, s’ha gestat a casa dels pares del seu bateria, Albert Guàrdia

Marina Antúnez

Nueva Vulcano va presentar el passat 18 de setembre el disc Ensayo. L’Artur Estrada, cantant i guitarrista, el castellarenc Albert Guàrdia, bateria i cors, i Wences Aparicio, el baixista, fan la seva cinquena aposta sense abandonar l’estil que sempre els ha acompanyat, des que van constituir-se com a banda, l’any 2003.


Amb les intervencions de Marc Clos, amb els vibràfons, teclats i percussions, Nueva Vulcano ha estat coent el disc als soterranis de la casa dels pares de l’Albert, entre l’avinguda de Sant Esteve i el carrer de Santiago Rusiñol, a Castellar del Vallès. És on els avis de l’Albert tenien una botiga d’electrodomèstics i on també venien discos. “El meu avi era fotògraf i feia revelat”, recorda el músic.El local no és nou, sinó que “el vaig construir quan tenia 15 anys, amb els meus amics”, diu el músic. Amb Nueva Vulcano van començar el mateix 2003 i més tard es van seguir a diversos locals dels altres membres del grup, a Barcelona. A Castellar van gravar, els anys 2004 i 2005 respectivament, els seus primers dos discos.

 
Ja fa cinc anys, Nueva Vulcano va treure el seu quart disc, Novelería. L’Albert va marxar a viure a Madrid. Amb el nou projecte van estar girant 2 anys però era difícil mantenir locals llogats a Barcelona tot l’any “i tampoc no estàvem assajant tant”, diu Guàrdia. Han estat tres anys parats, fins que van decidir donar forma a la cinquena aposta discogràfica. “Vaig demanar als meus pares si podíem tornar a assajar i ells, encantats”


Per a Nueva Vulcano, el retorn al local on van començar els ha fet recuperar la manera que tenien d’assajar, tancats durant tot el cap de setmana assajant moltes hores. “Ara, l’Artur i el Wences anaven a dormir a casa i jo ho aprofitava per gaudir de la família”.


Ensayo està produït per Santi García, “el nostre productor de sempre”, d’Ultramarinos Costa Brava, a Sant Feliu de Guíxols. “Per primer cop, va venir a casa i això va fer més fàcil encarar la producció del disc a l’hora de gravar-lo”,  recorda Guàrdia. Una part es va gravar a Sant Pere Mulanta, al costat de Vilafranca del Penedès, durant el mes de febrer d’aquest any. 
Tot i que també van patir el confinament, “ja teníem previst publicar el treball al setembre”. L’únic que els va parar és la publicació d’uns singles digitals. Van decidir compartir a les xarxes, el mes de març, el tema Disney y resaca padre. 


Com expliquen ells mateixos, el procés de convivència previ a l’enregistrament va comportar fer assajos amb “disciplina, estimació i pizzes nocturnes amb visionat de vídeos de proceso de The Jam, El Último de la Fila, Big Thief, Hot Snakes, King Krule, The Cure, AC/DC, Chavez, Phleg Camp, Seam, The Van Pelt o Jawbreaker, entre d’altres”.


La llavor: Aina
Nueva Vulcano reconeix que “els fans del principi hi continuen essent”. El grup segueix l’estil underground i enèrgic de l’inici. “Veníem de la influència d’Aina, el grup on abans estava l’Artur”. Aquella banda va marcar l’escena del hardcore i post harcore no només a Barcelona sinó a nivell estatal i europeu. “Hem estat un grup molt valorat a nivell del directe”. Amb Aina, l’Artur cantava en anglès i amb Nueva Vulcano, van apostar pel castellà i això va fer que, a més dels fans d’Aina, “s’afegissin més fans, i vam obrir camí a molts grups que han vingut després”, reconeix Guàrdia. 


Per aquest motiu, estan molt satisfets de les cançons del disc Ensayo. Han canviat certes coses imperceptibles per al públic però han seguit fidels a la seva manera de tocar. Tenen molt clar, passi el temps que passi, com volen sonar. “Les cançons del disc ‘Ensayo’ estan molt ben fetes”, segons l’Albert. 


Al cinquè disc, prima l’espontaneïtat. “Havíem de treure suc al temps que teníem”. Hi ha ajudat que fa anys que es coneixen i s’entenen molt bé, l’experiència, els ha beneficiat.  L’Artur, lletrista de Nueva Vulcano, va voler posar èmfasi en el que significa ‘ensayo’ en totes les seves variants, “posant el cor de l’amistat, la fraternitat, de com ens hem trobat durant l’últim any”

 

La Sagrada Família dels Nueva

Poques bandes embrancades en la moguda musical vallesana han arribat tan lluny en una carrera lenta però constant, cuinada a foc lent. Nueva Vulcano ha estat des dels seus inicis fa 15 anys un dels grups insígnia del segell barceloní B-Core, al voltant del qual es crear una nova escena a Barcelona on va ressuscitar el rock de guitarres i l’indie més contundent quan tot era territori Sònar. Els Nueva -com se’ls coneix en l’escena- han aportat una collita de cançons emblemàtiques repartides en cinc àlbums de factura artesanal que no tenen res a envejar a artistes indies comThe New Raemon, Los Planetas o León Benavente


Ara, peces del seu darrer disc com ‘La pedra oscil·lant’ o ‘Las rotondas’ ja es poden afegir al seu particular catàleg d’himnes ‘Todo por el bien común’,  ‘Níquel, canela’. ‘Sagrada familia', ‘Hemos hecho cosas’ o ‘Te debo un baile’.

Comparteix
M'agrada
Comentaris