El grup d’havaneres, amb vincles a Castellar, oferirà un concert el divendres 23 a la Sala Blava de l'Espai Tolrà
El grup d’havaneres Mar i Vent, amb vincles castellarencs, presenta el disc 30 anys el 23 de maig, a les 19 h, a la Sala Blava de l’Espai Tolrà. Toni Belmonte, Lluís Giménez, Tito Mora i i el castellarenc Denis Serrano, són els membres de la formació i Serrano, a més, n’és el director musical. L’acte comptarà amb una presentació de la història del grup i també amb un concert, on no faltarà el rom cremat.
Fundat l’any 1995, Mar i Vent ha tocat en escenaris de tot Catalunya. “Jo fa tres anys que soc al grup, abans estava al grup que es va dissoldre Port Vell”, diu Serrano.
El disc recull 12 cançons emblemàtiques que han marcat la història del grup, com “El capità”, “A cau d’orella” o “Lola la tavernera”, entre d’altres, “La bella Lola”, “El canó de Palamós”, “El meu avi”, “El llop de mar”, etc. També han enregistrat un segon disc, “que hem fet per llocs concrets: Sóller i Can Cañadó (Badalona)”. El disc 30 anys es pot trobar en format físic i també a Spotify, Apple Music, etc.
Mar i Vent són un grup d’havaneres tradicional que interpreta l’havanera clàssica, amb veus, acordió, guitarra i bongos. Han estat presents a la Cantada d’Havaneres de Sóller des de fa més de 10 anys, o l’Aplecat.
Les havaneres, creuen, sobreviuen al pas del temps “perquè és un estil en què la lletra té molta importància, sempre s’expliquen històries, la temàtica del mar, dels mariners, de l’esforç, l’amor i el desamor, són petits contes”, apunta Serrano.
Ell, com a director, fa la selecció de temes. “Cada any intentem aportar cançons noves”. Després, elabora les partitures per a cadascú, grava les melodies, les prepara i porta a terme els assajos. L’acte del dia 23 servirà per presentar la història del grup, i també inclou un concert.
Mar i Vent es caracteritza per fer concerts d’unes dues hores, amb una mitjana de 20 cançons per concert. “No ens volem deixar mai cap cançó que ens demanin”.
El dia 1 de novembre actuaran a Palafrugell, amb motiu del que es considera el de la recuperació de l’havanera, que es va iniciar als anys 40. Des de la Fundació Ernest Morató, han convidat Mar i Vent, i també els grups Ultramar, Xató i Penjats de l’Ham, a la celebració conjunta d’aquestes quatre formacions “que celebren números rodons, 25 o 30 anys”. Faran una cantada conjunta a l’Auditori de Palafrugell.
Mar i Vent és una formació que encara té corda per seguir força temps. Actualment, assagen a Castellar, i fan fins a 2 o 3 actuacions setmanals. Cada any intenten ampliar repertori, “tot i que la gent et demana les havaneres tradicionals”. Segons la formació, l’estat de salut de l’havanera ara és bo. “Ha tingut èpoques més fluixes, però ara es demana molt, totes les festes majors segueixen tenint els seus concerts d’havaneres”, reconeix Serrano.
A Castellar, Mar i Vent encara no ha tocat mai, però sí que ho va fer a Sant Llorenç Savall, per Festa Major. “Vam actuar al pavelló a causa de la pluja, però la gent va aguantar molt bé”. Les seves actuacions prioritzen el territori de les províncies de Barcelona i Tarragona. “A Girona ja hi ha altres grups consolidats i una manera de concebre els concerts d’havaneres, segurament, més solemne”.