LaFargaCercador_617x412
Cercador per La Farga. ||CENTRE D'ESTUDIS DE CASTELLAR
22/05/2020 Cultura
El Centre d’Estudis crea un cercador online per La Farga

El setmanari es va publicar a Castellar durant els anys de la República i la Guerra Civil

Marina Antúnez

El Centre d’Estudis de Castellar, amb la programació d’un cercador en línia, ha aconseguit fer més pràctica i àgil la recerca d’informació i la consulta de l’històric setmanari castellerenc La Farga, publicat durant els anys de la República i la Guerra Civil.


L’objectiu del CEAH és facilitar i popularitzar l’ús d’aquesta font d’informació, indispensable per als investigadors del període o per a qualsevol persona que vulgui apropar-se al Castellar d’aquella època. "Fins a l'any 2014, l'original en paper de La Farga es podia consultar tant a l'Arxiu Municipal com a l'Arxiu d'Història", apunta Roger Rocavert, arxiver del Centre d'Estudis - Arxiu d'Història de Castellar. Al CEAH hi ha dues col·leccions completes.


Per garantir la preservació, l’any 2014, l’Ajuntament va decidir dur a terme la digitalització de La Farga, i el mes de gener del 2020 va fer un altre pas penjant a la xarxa els pdfs dels números digitalitzats amb accés lliure. Aquest format ja permetia realitzar-ne la cerca per números o dates concretes, però no per paraules clau, i això és el que s’ha desenvolupat des del Centre d’Estudis.


"El cercador  té un funcionament molt  senzill", per accedir-hi només cal obrir aquest enllaç: centreestudiscastellar.cat/la-farga. Després d’introduir les paraules o frase a cercar s’obté una llista de les pàgines del setmanari on apareixen. "D'aquesta manera, facilitem l'accés al setmanari per part de qualsevol investigador, estudiant, etc", afegeix Rocavert. Clicant sobre el número de cada pàgina s’obre un visor que permet visualitzar-la i navegar pel número corresponent. "També en permet descarregar el número complet en pdf". En canvi, si el que es busca és una data o número concret es pot trobar mitjançant un enllaç que presenta els números per ordre cronològic. També es pot accedir, mitjançant un enllaç, a la pàgina de l'Ajuntament, on hi ha penjats tots els números per ordre cronolòlgic, "de manera que es pot buscar una data concreta".


Més informació sobre La Farga:

Llibres:
    Blanquer, Joan: "Castellar en el meu record", 1999.
    Montagut, Lluís: "Història breu de Castellar", 1970
    Planas, Ester; Portolés, Àlex: "Castellar del Vallès: Recull històric".

 

Revistes:
    Plaça Vella, núm. 9, 1983.
    Recerca, núm. 2, 2003.
    Recerca, núm. 4, 2005.
    Recerca, núm. 7, 2010.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris