0edeca2b f2ee 4736 bb00 b99ca901775f_1440x961
Una de les darreres actuacions que van tenir lloc a Castellar, el passat juliol, amb la Cobla Ciutat de Girona. || ASAC
04/11/2020 Cultura
L’activitat sardanista, quasi parada

L’Agrupació Sardanista Amics de Castellar suspèn la 44a Diada Sardanista

Marina Antúnez

L’Agrupació Sardanista Amics de Castellar ha hagut de suspendre la 44a Diada Sardanista que havia de tenir lloc el proper dissabte dia 7 de novembre. De fet, l’última activitat que van poder dur a terme a Castellar del Vallès va ser l’Aplec de la Sardana. Es van suspendre les ballades de Sant Josep i Sant Jordi,  també la Festa Major. Van aconseguir fer dos concerts al juliol als Jardins del Palau Tolrà. “En un dels concerts vam tenir 67-68 persones i, a l’altre, 98-99”, recorda Joan Ventura, president de l’ASAC.


A d’altres poblacions, per exemple a Artés, a principis de juliol es va celebrar el seu Aplec. Ballant, “tots en una mateixa rotllana, agrupats en una mateixa rotllana tota l’estona”. La Confederació sardanista va anar seguint amb certa activitat.”Jo mateix vaig anar sortint a diverses ballades que s’anaven fent”. Cada ajuntament era diferent, així que en alguns es deixava ballar i en altres no. Les entitats s’han hagut d’espavilar com han pogut. Gel hidroalcòlic, mascareta, i totes les mesures de seguretat que calguessin per seguir amb l’activitat sardanista. 


En el cas de la Diada a Castellar, “teníem dues cobles previstes per la Diada, però no se’ns va aprovar la ballada, així que vam optar per un concert”, afegeix Ventura. Així que perquè la Diada no fos feixuga es va optar per una sola cobla, la Sant Jordi - Ciutat de Barcelona. No és el primer cop que aquesta cobla visita la vila. “Tant la Sant Jordi com la Jovenívola les tenim assíduament a Castellar”, diu Ventura. S’havia decidit que hi hagués el director i una presentadora, per fer-lo més amè.


Els músics de cobla han actuat, durant aquest temps de pandèmia, de manera diferent. Hi ha músics que deixen l’espai entre ells però en altres llocs actuen més agrupats, si l’escenari és més petit. “Les cobles assajen junts i es pot considerar unitat de convivència”.  


Amb tot plegat, el que es copsa és que els balladors “tenen ganes de ballar”. Per tant, en els concerts, els qui volen ballar no hi acaben anant gaire. Segons Ventura, hi ha moltes actuacions que ja s’han anat suspenent. “S’intenten anar reubicant les actuacions perquè el gran problema són els músics”. Que de moment no hi ha cap cobla que hagi plegat per culpa d’aquesta situació del coronavirus, “només n’han plegat dues, però per altres raons”, apunta Ventura. Tot i això, s’han fet moltes menys ballades i, per tant, el sector ha quedat afectat. “No tots viuen de cobla, alguns són professors de música”.


Algunes de les cobles - orquestres més grans del país, com la Principal de la Bisbal, la Meravella, els Montgrins o la Selvatana,  no poden desplaçar-se amb el camió, muntar, etc, si després no hi ha actuació. “I aquí no són 11 músics com una cobla, sinó 17”.  S’hi sumen els cantants, el director, el xòfer del camió. Aquests grups han estat sense tocar.


Pel què fa a l’entitat, l’Agrupació Sardanista Amics de Castellar no queda afectada per si es fan o suspenen activitats. “L’única despesa que hi ha és la dels músics”. Però la junta, des del mes de març, que no es troba. Tot ha estat via whatsapp, “perquè si no es pot fer res perquè veure’ns”


A nivell de Catalunya, la Confederació Sardanista on Ventura hi ocupa el càrrec de coordinador d’entitats, la Casa de la Sardana s’ha vist obligada a tancar. “L’havíem obert però no surt a compte tenir una persona allà a jornada completa”, ja que de gent no n’hi ve. En aquest sentit, els 4 treballadors que té la Confederació treballen des de casa, en diferents horaris.


Els ingressos que normalment tenia la Confederació provenen dels associats a les entitats i de les subvencions de la Generalitat, Diputació i Ajuntament de Barcelona, però si no hi ha activitat serà difícil. Tan sols han sobreviscut uns pocs aplecs. A Catalunya, n’hi ha programats uns 160, 72 dels quals tenen lloc a la província de Barcelona. “Si totes les entitats col·laboren i tota l’activitat que hagin fet es pot justificar via transferència bancària” es podrà facilitar a la Confederació la recepció de la subvenció. Els comptes es passaran entre el mes de novembre i fins al gener. La primera setmana de gener és quan normalment s’inicia la primera activitat de l’any, a Hostalets de Balenyà.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris