Sant Josep i mongetes del ganxet
Josep Maria Calaf
Sovint alguns dels nostres detractors ens acusen de pretendre voler situar les necessitats i peculiaritats del nostre país en el centre del debat mundial. Abans que això passi llegint el titular de l'article m'afanyo a confessar que no tinc cap intenció de situar Sant Josep ni el seu fill com a uns grans consumidors de les nostres preuades mongetes del ganxet castellarenques. O, si més no, aquesta no n'és la intenció.
Les pretensions són més humanes que divines. Aquest 19 de Març, Sant Josep, a can ERC ens va semblar interessant i convenient donar un nou impuls a les nostres reconegudes mongetes del ganxet. En una reunió de la permanent (executiva més components de comissions de treball) varem proposar fer una pluja d'idees (altrament conegut com a brainstorming) per tal de conciliar temes com festa, participació i reivindicació. El resultat de la reunió va concloure que un concurs de plats cuinats amb el principal protagonisme de les mongetes del ganxet semblava abraçar els tres elements pretesos. Com sempre passa, la teorització i concreció de la proposta va provocar tanta eufòria com inquietud l'acceptació popular. I, com sempre, la millor manera de saber com encaixava la proposta amb la festa era provar-ho. Dit i fet.
El primer objectiu era triar un jurat de luxe i de prestigi: Ramon Casamada, principal culpable que a Castellar puguem presumir de mongetes del ganxet com a producte propi. Antonio Galvez, omnipresent i gran amic de totes les mogudes on hi participa el comerç castellarenc. Marina Antunez la "fogonera" d'èxit més reconeguda a Castellar. Carles Calsina és per molts, incloent la meva persona, el cuiner més prestigiós de Castellar i el responsable de l'emblemàtic restaurant Garbí de Castellar.
Quedava per veure com responien els ciutadans. No esperàvem una gran participació ja que en el primer any de llançament no podíem aspirar a tant. Però, en canvi, el que va sorprendre, fins i tot al mateix jurat, va ser la gran qualitat dels plats presentats. Els premis varen ser per a Montse Ribera al plat més innovador i Ester Vilar pel més gustós.
El que ens ha quedat de tota l'experiència viscuda és una satisfacció compartida i una enorme pressió, pels comentaris rebuts, de continuar treballant per fer possible el II Concurs de Cuina de Mongeta del Ganxet.
Comparteix
M'agrada
Comentaris