santantoni1_1440x961
El mossèn Xavier Blanco beneeix Sant Antoni Abat durant la passada Quim Pascual
26/02/2024 Actualitat
Tres Tombs: mantenir la tradició rural

La passada de Sant Antoni va aplegar una quarantena de cavalls, que van recórrer la vila

Cristina Domene

Uns quaranta cavalls i set carruatges van participar en la tradicional passada de Sant Antoni organitzada per l’Associació Tres Tombs amb la col·laboració de l’Ajuntament, una desfilada que enguany va comptar amb menys participació “perquè coincidia amb passades a altres cinc poblacions”, explicaven des de l’organització. Això no va impedir, però, que els vilatans s’apleguessin expectants als carrers, sobretot davant la font de la plaça Major, per veure els equins i els seus galops. 


Enguany, les encarregades d’obrir la corrua van ser les germanes Anna, Alba, Rocío i Laia Baños. Les més grans, exercint d’abanderada i de capitana, i les dues més petites, de cordonistes. Totes quatre es mostraven molt emocionades, minuts abans de sortir,  al carrer Berguedà, on va tenir lloc l’esmorzar popular. “És molt important per a nosaltres, ens agrada i ens emociona”, asseguraven. El tiberi era obert a tothom i alguns ciutadans, com el Tomás Giner, va apropar-se per gaudir dels animals de prop: “Crec que no hem de perdre l’essència del que hi havia abans. Ara tot és tecnologia i vehicles”


Laureano Martínez, d’Hípica Castellar, recordava que els Tres Tombs és una mostra de cultura: “També és l’ocasió que tenim des de l’escola per mostrar el que fem dia a dia amb els nostres alumnes. Entrenen, aprenen a muntar, és un esport, una disciplina olímpica i durant la passada, poden ensenyar la seva destresa amb el cavall”. El genet va incidir que per davant de tot són amants dels animals: “Cuidem els nostres cavalls com si formessin part de la nostra família”.


Els cavalls i els carruatges vam fer el recorregut previst, acompanyats de la música i les coreografies de la banda i les majorettes fins a arribar al punt àlgid de la celebració: la benedicció dels animals a l’altura de la font del carrer Major, amb mossèn Xavier Blanco. “Aquesta festa fa recordar la tradició rural dels nostres pobles i d’on venim i, més encara, aquest any amb totes les manifestacions de la gent del camp, ja que de vegades menystenim algunes feines”, va dir el capellà. Una vegada va beneir Sant Antoni, els cavalls i els carruatges, el sacerdot ho va fer també amb altres animals domèstics: “Enguany hem beneït sobretot, gossos. Altres anys han portat animals exòtics, com llangardaixos”.


Durant la passada, una quinzena d’animalistes es van manifestar mostrant pancartes amb missatges en contra d’aquest tipus d’esdeveniments i del maltractament animal. Es podien llegir consignes com ‘Animals lliures’, ‘Sácame de aquí’ o ‘Mira a través de sus ojos’.

 

Durant la passada, una quinzena d’animalistes es van manifestar mostrant pancartes / Q. Pascual

Durant la passada, una quinzena d’animalistes es van manifestar mostrant pancartes / Q. Pascual


L’activitat va finalitzar cap a les 14 hores amb l’entrega d’obsequis als participants. Als Tres Tombs de la vila han col·laborat diversos comerços i associacions de la vila. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris