Els torrons continuen sent imprescindibles a les taules nadalenques i, a Castellar del Vallès, la Pastisseria Muntada n’és un dels grans referents artesans
No ens enganyarem, si una cosa ens agrada als catalans i catalanes a les diferents festivitats de l’any són els dolços tradicionals d’aquella època. Des dels volts de Nadal fins passat Reis, n’hi ha un que s’imposa clarament sobre la resta: els torrons. De crema cremada, de massapà, d’ametlla, dur o de xocolata, a les taules nadalenques mai hi falta una barra de torró que serveixi per omplir l’últim forat que queda a la panxa.
A Castellar del Vallès, quan parlem de torrons, un dels noms que a tots i a totes ens ve de seguida al cap és el de la Pastisseria Muntada, regentada per Joan Muntada i que fa més de quaranta anys que és rere la botiga i també dins l’obrador. El pastisser castellarenc, que assegura que cada any fan més de 1.200 barres de torró, explica que “els últims anys, els torrons de xocolata han anat guanyant terreny al de massapà o d’Alacant”, Muntada, però, assegura que “el de crema cremada és el torró estrella des de sempre”. L’elaboració dels torrons arrenquen molt abans que s’encenguin les llums de Nadal als municipis, ja que s’ha de tenir tot preparat per a quan s’acostin les festes. Muntada assegura que “fa moltes setmanes que hem arrencat, però sí que és veritat que la majoria de les vendes es produeixen quan falten pocs dies per Nadal”.

Amb els anys les barres de xocolata han pres el protagonisme | O.Ferran
Durant els últims anys, s’ha posat de moda innovar en els gustos dels torrons. A la Pastisseria Muntada, per exemple, s’hi elaboren barres de torró trufat de gerds o de llimona i yuzu i també de xocolata farcida amb praliné d’avellana, festucs caramel·litzats, de festucs i streussel de maduixa o el que Joan Muntada espera que sigui un dels descobriments de l’any, el de xocolata farcit de nous pacanes i ‘kataifi’ de la xocolata Dubai. El pastisser explica que “hem descobert que el ‘kataifi’ és molt cruixent i no és gens dolç” i, per tant, “traiem sucre del torró i aconseguim una textura que agrada molt a la gent”.
Així doncs, si no voleu fallar a la tradició i voleu posar un torró a la taula de Nadal (o de la resta de celebracions d’aquestes festes), el millor que podeu fer és acostar-vos a una de les diferents pastisseries castellarenques on, a base de treball i dedicació, elaboren cada any aquests fantàstics postres nadalencs.