Ceguera FOTO 2_1440x961
Alfons Borràs travessa un dels passos de vianants on s’han instal·lat avisadors acústics semafòrics / C. Díaz
08/01/2021 Actualitat
Semàfors amb avisadors per trencar barreres

S’instal·len 22 aparells acústics semafòrics per millorar la seguretat de les persones cegues o deficients visuals

Cristina Domene

Castellar ha fet un pas més per millorar les condicions d’accessibilitat dels seus carrers. L’Ajuntament ha instal·lat 22 avisadors acústics en diferents semàfors de la vila amb l’objectiu de facilitar el pas a les persones amb deficiència visual i/o ceguera i millorar així la seva seguretat. La regidora de Diversitat Funcional, Anna Margalef, va explicar que aquesta millora sonora la van plantejar l’octubre del 2019: “És un procés que s’ha alentit amb la Covid-19, però no només això, sinó que a més, el coronavirus ha accentuat encara més els problemes amb discapacitat visual, ja que no tenien la referència del soroll dels vehicles. Per això vam accelerar la instal·lació d’aquests aparells sonors en alguns semàfors de la vila”


Es tracta d’uns mecanismes que s’activen amb un comandament a distància, similar a un clauer i que ha de ser activat per la persona que hagi de passar el carrer, de manera que s’eviten sons continus innecessaris. A més, el senyal acústic que es genera permet a l’usuari localitzar la situació exacta del pal que emet el so, i un to característic intermitent informa de la possibilitat de travessar el carrer. Un altre to, diferenciat de l’anterior, avisa l’usuari de la fi de pas. Cal assenyalar que l’ONCE subministra un primer comandament de manera gratuïta a totes les persones afiliades que reben rehabilitació i el necessiten, i que si més endavant els en cal un altre, el poden comprar a la seu de l’organització. Una de les usuàries de l’ONCE que disposa d’un comandament és la castellarenca Pamela Díaz. “Nosaltres no canviem el color del semàfor. El que fem és activar un soroll que ens permet tenir seguretat per poder travessar sense problemes. És més, per precaució m’avisa perquè m’esperi al segon rodatge per si en el moment en què arribo no tinc suficient temps”. 

 

Pamela Díaz travessa amb el seu gos pigall el semàfor sonor del carrer Sant Pere Ullastre / C. DíazPamela Díaz travessa amb el seu gos pigall el semàfor sonor del carrer Sant Pere Ullastre / C. Díaz


Els avisadors s’han instal·lat en semàfors dels Pedrissos, del Passeig amb el carrer del Dr. Pujol, de les cruïlles de la carretera de Sentmenat amb el passeig de Tolrà i amb el carrer de Bonavista, de la ronda de Tolosa amb al carrer d’Irlanda, de la carretera B-124 amb el carrer del Molí i el carrer de Sant Jaume, i també amb el carrer de Suïssa, i a la carretera C-1415a a l’inici del carrer del Pont. Encara, però, falta ajustar alguns detalls que s’enllestiran en els propers dies. 


Alfons Borràs, usuari de gos pigall, com la Pamela, fa habitualment la ruta per anar a l’escola Mestre Pla amb el seu fill. “Creuo la carretera B-124 i ara puc activar els semàfors que ha instal·lat l’Ajuntament amb un comandament. Són molt útils perquè ens orienten, ens indiquen cap on hem d’anar i evidentment, una vegada estan activitats, ens indiquen que podem passar sense cap tipus de problema”. Segons la Pamela, Castellar és una vila bastant adaptada a les persones amb discapacitat, i a hores d’ara s’estan millorant moltes coses: “Tenir avisadors acústics és molt important ara mateix. Els cotxes elèctrics no fan soroll, per exemple, jo vaig amb un gos pigall i ell em salva, però quan vas amb un bastó, no tens aquesta referència. O amb el confinament de principis d’any, em vaig trobar que si haguéssim tingut els semàfors sonors, hauria pogut donar més voltes al poble, sense soroll ambiental m’era difícil ubicar-me”

 
Fa un temps que des de Castellar Accessible demanaven aquesta millora, recordava l’Alfons, membre de la plataforma. “És una molt bona eina, no només per a la gent que té ceguesa o discapacitat visual, sinó també per la gent que no veu del tot bé o per a la gent gran”


Per al castellarenc, l’accessibilitat és una cosa que ha de ser a l’ADN de les institucions, perquè no només és importat per a les persones amb discapacitats, sinó que és un benefici per a tothom: “Cada projecte nou que es fa des de l’administració, l’haurien de fer ja tenint en compte els barems i els paràmetres d’accessibilitat. I les deficiències d’infraestructures antigues, també s’han d’anar treballant per eliminar-les mica en mica”, va assegurar. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris