Castellar del Vallès celebra Tots Sants i la Castanyada amb els panellets de sempre
Hi ha diferents coses que ens recorden cada any que ja som a la tardor i que s’apropa l’època de fred i poca llum: el canvi d’hora, les fulles al terra dels carrers del municipi i l’olor de castanyes i panellets. Aquests últims són un dels dolços més tradicionals a casa nostra i les postres estrella dels volts de Tots Sants.
A Castellar del Vallès, una de les pastisseries amb més tradició i que elabora els dolços des de fa més de vuitanta anys és l’Andreví. Situat ara al carrer Sala Boadella –després d’iniciar-se al carrer Major i estar uns anys al carrer Prat de la Riba– a l’obrador de la pastisseria s’hi elaboren diàriament els panellets que més tard es vendran a la mateixa botiga. “Comencem a fer i vendre panellets després del pont del Pilar”, explica Xavi Andreví, propietari i pastisser, que afegeix que “sobretot els dies previs a Tots Sants és quan més feina tenim”.

A la pastisseria Andreví elaboren més de 20 varietats diferents | Cedida
Els ingredients base dels panellets (sucre i ametlla) no són difícils de trobar, però sí que requereixen una bona estona d’elaboració per acabar convertint-los en els dolços tradicionals. “Aquí, a l’Andreví, en fem de molts tipus diferents: coco, ametlla, xocolata o codonyat”, diu Xavi Andreví, que té clar el predilecte del públic: “el que més triomfa cada any és el de pinyons, que és el més tradicional”.
Una de les coses que tenen clara a la pastisseria és que un dels secrets perquè els dolços surtin tan bons és el producte local i de qualitat. Com afirma Xavi Andreví, “si volem que els panellets facin el gust de sempre, hem de fer servir els ingredients de sempre”, i afegeix que “els pinyons són del Montseny, ja que són els més bons i a més són els que van més bé per fer els panellets, que no es cremin quan són al forn”.
A Andreví, la recepta dels panellets no ha canviat en els més de vuitanta anys que fa que els elaboren, però sí que (gràcies a la tecnologia) han pogut estalviar temps i mecanitzar alguns processos. “L’avi Prudenci havia de fer els panellets en un forn de llenya, amb la dificultat que això comporta”, relata Marc Andreví, tercera generació d’obradors a la pastisseria i fill de Xavi Andreví, que reconeix que “per sort, nosaltres podem treballar amb forns mecanitzats i amb temperatures automàtiques i estables”.
La pastisseria es va establir a Castellar del Vallès l’any 1943, quan Prudenci Andreví i la seva dona Joana Canyelles van començar a elaborar productes com tortells, carquinyolis o pastes i es van començar a fer un nom al municipi. Vuitanta-dos anys després, tot i haver canviat la ubicació de la botiga, l’essència de la pastisseria continua intacta i perdurarà durant molt de temps.
La castanyada no perd pistonada
Tot i que Halloween s’ha apoderat de la festa de Tots Sants en els últims anys, encara hi ha gent que celebra la Castanyada. L’associació Vilabarrakes, per exemple. Organitza per a aquest dissabte 1 de novembre la festa de la Castanyada a la plaça de la Fàbrica Nova. A partir de les set de la tarda, l’emplaçament s’omplirà de castanyes, música i festa per mantenir viva la tradició.
D’altra banda, també durant aquest cap de setmana, el col·lectiu Suport Castellar ha organitzat activitats per la Castanyada a la Casa Masaveu en què es podran degustar castanyes i moniatos. A més, s’hi muntarà una tómbola amb productes donats pels comerciants i s’hi ubicarà una botiga de vestits vintage i complements de segona mà.