IMG 7990_1440x961
El punt de recàrrega de vehicles elèctrisc situat davant de l'Espai Tolrà
17/11/2022 Actualitat
Per la reducció substancial del consum energètic

L’Ajuntament crearà l’Oficina  de Transició Energètica per promoure l’estalvi energètic i retallar les emissions de CO2

Redacció

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha impulsat una agenda de transició energètica amb l’horitzó 2030. El pla consta d’un total de 18 mesures en diferents àmbits liderades i promogudes des d’una nova Oficina de Transició Energètica (OTE) que suposaran una inversió de 5,3 milions d’euros. L’objectiu és que l’Ajuntament redueixi el consum energètic en un 38% i incrementi el nivell d’autosuficiència energètica en pràcticament un 50%, amb un estalvi de 450 tones de CO2. Alhora es pretén reduir la factura energètica i les emissions de CO2 de la ciutadania i de les PIMES i altres indústries del municipi.


El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Pepe González, ha destacat que el pla de transició energètica permet que el municipi compti amb “una estratègia molt definida de descarbonització durant els propers anys”, i amb diverses accions que permetran “reduir el consum elèctric a més de la meitat i incrementar de manera exponencial l’energia renovable autoproduïda al municipi”. Les diferents accions s’agrupen estratègicament en quatre àmbits diferenciats: els equipaments i els serveis municipals; la mobilitat municipal; l’habitatge i el petit comerç; i els polígons industrials.


LED A L'ENLLUMENAT PÚBLIC
Una de les accions més importants és el canvi d’il·luminació a LED de l’enllumenat públic, que suposarà una inversió de 2,34 milions d’euros. Aquesta actuació, que s’executarà el 2023, permetrà un estalvi de més del 40% del consum. En l’actualitat, Castellar compta amb 5.429 punts de llum dels quals només un 9% són de tecnologia LED. Aquestes noves lluminàries permeten reduir les potències ja que són molt més eficients i, a més, no contenen mercuri. L’enllumenat públic suposa un 64% del total del consum elèctric de l’Ajuntament.Una altra mesura destacada per als propers vuit anys és la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a les cobertes residencials i municipals que permetin generar energia renovable sense emissions associades i aconseguir menys dependència de la placa elèctrica. En aquest sentit, es preveu una inversió d’1,31 milions d’euros que possibilitarà una producció anual de 1.175 MWh. 
D’altra banda, es proposa la substitució de calderes de gas per bombes d’aerotèrmia a un total d’11 equipaments, amb un cost d’inversió de 933.000 euros, i la instal·lació de plaques fotovoltaiques i aerotèrmia que substitueixin les plaques solars tèrmiques per a la producció d’aigua calenta sanitària a un total de sis equipaments. Finalment s’implantaran sistemes de monitorització energètica a un total de 24 equipaments per determinar si els consums energètics s’adapten a les necessitats o bé s’han de corregir i reduir aquests consums.


MOBILITAT
En aquest àmbit, les accions passen per la creació d’una xarxa de 30 punts de recàrrega elèctrica per a vehicles. La previsió és ampliar fins a 10 els punts de recàrrega semiràpida d’ús públic, on s’inclouen els pàrquings de la ronda de Llevant, el cementiri, la Torre Balada i el carrer de Sant Sebastià. A més s’instal·laran 20 punts més en equipaments municipals.
També està prevista la descarbonització de la flota de vehicles municipals, de manera que en els propers anys se substituiran 18 vehicles convencionals per vehicles elèctrics purs (BEV) o híbrids endollables (PHEV). La inversió total per a aquestes dues actuacions suma prop de 600.000 euros.


HABITATGE I PETIT COMERÇ
La nova OTE actuarà com a paraigües dels serveis que es puguin oferir en l’àmbit domèstic i d’empresa. Aquí s’inclouen tallers de sensibilització i estalvi, la creació d’un espai web que inclogui informació i documentació relacionada amb transició energètica i que integri, entre d’altres, una eina d’optimització de la factura elèctrica. També es preveuen actuacions per a la reducció de la pobresa energètica, de manera coordinada entre l’OTE i els serveis socials.  També es promourà una  comunitat energètica local, una agrupació que permeti compartir l’energia generada en el municipi. 


POLÍGONS INDUSTRIALS
Les accions del pla de transició energètica en l’àmbit industrial passen per la compra agregada d’energia verda, la participació en la comunitat energètica local o diverses actuacions de sensibilització ambiental i d’assessorament. Així mateix es proposa la creació d’una taula de coordinació dels diferents agents empresarials i, com a prova pilot, la instal·lació d’una fotolinera Es tracta d’un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics vinculat a la mobilitat laboral obligada i que també compta amb una pèrgola fotovoltaica que produeix energia elèctrica que es pot utilitzar per a la indústria.

Objectius del pla de transició energètica 2022-2030

 

 

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris