Aquest divendres ha tingut lloc l’assemblea anual de l’entitat al museu Trepat de Tàrrega
L’assemblea anual de la Federació de Ràdios Locals celebrada aquest divendres al Museu Trepat de Tàrrega (Urgell) ha comptat amb la implicació activa de Ràdio Castellar, que ha renovat la seva participació a la seva Junta. En concret, el director de l’emissora municipal Julià Guerrero serà el secretari de la Federació, que ha ratificat a la presidència la directora de Ràdio Tàrrega, Gemma Peris, que ha estat l’amfitriona d’una jornada molt participativa amb emissores de tot el territori català.
La directora de l’emissora de la localitat ha rebut el suport unànime dels representants dels mitjans, després d’haver exercit com a presidenta en funcions durant uns mesos. Abans, Peris ha presentat l’informe de presidència, destacant qüestions com les tasques de suport jurídic a les ràdios locals, l’organització de jornades formatives adreçades als professionals dels mitjans de comunicació o la participació al Mercat de l’Audiovisual de Catalunya.
Un dels punts destacats de l’assemblea ha estat l’anunci de l’elaboració del Llibre Blanc de les ràdios locals, que serà publicat previsiblement el 2024, coincidint amb la celebració del centenari de la implantació de la ràdio a Catalunya. El document es posarà a disposició de totes les ràdios locals després de completar una diagnosi i un mapa exhaustiu de l’ecosistema mediàtic català, que presenta una sèrie de particularitats úniques al món.
La jornada, que ha aplegat representants de mitjans de diferents punts del país, també ha comptat amb una sessió formativa sobre l’aplicació de la Intel·ligència Artificial (IA) al periodisme de proximitat.
En primer lloc, la periodista i investigadora Patrícia Ventura ha parlat dels reptes que la IA planteja i de les eines a l’abast de les ràdios locals. En la ponència, titulada “El periodisme davant la IA: interpretació crítica i adopció responsable de les tecnologies algorítmiques”, Ventura ha exposat com aquestes eines tan versàtils estan penetrant en tots els àmbits socials. En aquest sentit, ha instat els professionals a fer-ne una adopció responsable basada en l’ètica i el respecte als drets fonamentals. Alhora ha recomanat vigilar-ne els usos i ha exposat àmbits on la IA ja està implantada, com en diferents procediments burocràtics de les administracions públiques. La ponent també ha recomanat emprar la tecnologia supervisant-ne sempre els resultats per a informar amb rigor i ètica i així reivindicar la importància del periodisme de proximitat com a mitjans de confiança en un context d’infoxicació creixent.
La trobada ha culminat amb la sessió pràctica del consultor en IA Quico Domingo, que ha citat una sèrie d’eines útils per a la generació de textos, imatges i àudios. L’investigador, que ha realitzat en viu diverses demostracions dels usos pràctics de la tecnologia generativa, ha exposat com aquesta ha revolucionat molts àmbits de la societat i ha explicat que el gran canvi, més que ser purament tecnològic, rau en la seva democratització; és a dir, en posar una tecnologia avançada, a través d’una interfície senzilla, a l’abast de tothom.