IMG 20240323 123953_1440x961
Els assistents han pogut conèixer de primera mà quin és el procés que segueix l'aigua / C. D. 
23/03/2024 Actualitat
La necessitat de preservar l’ús de l’aigua

Una trentena de persones visiten la depuradora de Castellar amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua i la Meteorologia

Cristina Domene

Una trentena de persones han visitat aquest matí, en dos torns, la depuradora de Castellar del Vallès, en una jornada de portes obertes a la ciutadania organitzada pel Consorci Besòs Tordera amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua i de la Meteorologia.


L'estació depuradora d'aigües residuals de Castellar recull les aigües residuals urbanes i les industrials, només de Castellar, el que suposa uns 4 milions de litres de mitjana cada dia. "La funció de la depuradora és eliminar la matèria orgànica d'aquestes aigües residuals, eliminar nutrients com el nitrogen i el fòsfor i gestionar, després, els residus generats a conseqüència de la depuració de l'aigua. Una vegada neta i depurada va cap al riu Ripoll", ha explicat Sonia Ontiveros, tècnica de sistemes del Consorci Besòs Tordera.


L'encarregat de fer les explicacions ha estat el tècnic d'Aprèn Serveis Ambientals, Jordi Enèriz, que a l'inici ha compartit amb els presents, molts d'ells infants interessats en el medi ambient, els objectius de la visita: "Primer, que en sortir, tingueu nocions de com funciona la instal·lació i quins són els processos; el segon, què pretenem amb infraestructures com aquestes i el tercer objectiu és saber de quina manera des de casa podem ajudar a la feina que està fent la depuradora".


Els assistents han pogut conèixer de primera mà quin és el procés que segueix l'aigua des que arriba a la instal·lació (passant pel desbast de fins, el desgreixador, el dessorrador, el decantador primari, el reactor biològic) fins que surt depurada i també com es pot reaprofitar un cop regenerada per al reg municipal. "Hem obert les portes de casa nostra per mostrar a la ciutadania la importància d'aquestes instal·lacions per al medi ambient", ha detallat la tècnica.


Un d'aquests nens encuriosits és el Jan, que assegura que la visita ha estat molt entretinguda i divertida: "M'ajuda a ser conscient del que està passant amb l'aigua i el que més m'ha sorprès és la piscina plena de microorganismes que ajuden a netejar l'aigua". La seva mare, Elisenda Capdevila, ha manifestat que s'han apuntat a aquesta activitat perquè volien prendre consciència amb l'ús de l'aigua: "Si sabem com es recicla, com es tracta, ens costarà menys fer l'esforç des de casa".


El regidor d'Entorn Natural, Riu Ripoll i Residus, Aleix Canalís, ha opinat que aquestes visites són importants per l'actual context de canvi climàtic i sequera: "Hem de ser coneixedors de la necessitat de preservar l'ús de l'aigua i de tot el que genera el seu ús".

 

Els assistents s'han endut diferents obsequis relacionats amb la cura del medi ambient / C. D.

Els participants s'han endut diferents obsequis relacionats amb la cura del medi ambient / C. D. 



La campanya amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua ha estat impulsada pel Departament d'Acció Climàtica i l'Agència Catalana de l'Aigua. Els assistents s'han endut diferents obsequis relacionats amb la cura del medi ambient, com una bossa de tela, una ampolla o una galleda.

Comparteix
M'agrada
Comentaris