mireia ramoneda_1440x961
Mireia Ramoneda, bombera voluntària i pedagoga - CEDIDA
28/04/2023 Actualitat
Mireia Ramoneda: "La millor prevenció d’un incendi és la sensibilització"

La Mireia és bombera des dels 15 anys, i assegura que ho és per vocació. Es prepara per participar en una de les campanyes d’estiu més dures dels últims anys. Les altes temperatures i la sequera han castigat els boscos.

Rocio Gómez

· Quan vas decidir ser bombera?
Quan tenia quinze anys un amic em va proposar que m’apuntés als bombers juvenils. Als divuit vaig començar a la secció activa. La meva parella és bomber voluntari de Sant Llorenç. La seva germana i el seu pare també ho són. I els bombers del parc de Castellar no són família però com si ho fossin. Són moltes hores junts, i quan surts confies la teva vida, la teva seguretat en aquella persona. El meu marit s’està al seu parc i jo al meu. Cadascun té el seu espai. Quan  vaig al parc desconnecto.

 

· Últimament els incendis i la sequera sempre estan a portada.
Sí, sembla que aquest episodi no s’acabarà mai. Al parc el telèfon d’emergències sona constantment. Els Bombers de Castellar no només anem a focs de la vila sinó arreu de Catalunya. Darrerament, hem participat en l’extinció del foc de Maials. Els incendis cada vegada són més grans i més violents. Com els boscos estan tan secs i no tenim els recursos que necessitem, per exemple l’aigua, arriba un moment que el foc podria amb nosaltres. I és per això que hem de fer altres estratègies per acabar amb el foc.

 

· Has passat por alguna vegada?
Sí, però amb l’adrenalina se’n va. T’estàs amb els teus companys i no tens temps a pensar-hi. Recordo un moment en què estàvem sols en un camió en un camp de blat. Pensa que  en una situació així, el foc corre molt més ràpid que tu. Érem tres bombers i anàvem amb el camió en marxa i extingint. Amb el fum arriba un moment que no t’hi veus i t’angoixes, però recordes que la teva finalitat és salvar allò que s’hagi de salvar i dius... “Mireia, som-hi!” D’això farà uns quatre estius.

 

· Comptes en “estius”, per cada campanya especial?
Sí, perquè és quan hi ha més moviment al parc. Normalment l’hivern és més tranquil. Però ara estem tenint focs forestals des del mes de març. Malauradament, la campanya d’estiu comença cada vegada abans, s’allarga en el temps.

 

· Com es prepara el parc per a aquesta campanya d’estiu?
L’estiu es planteja molt complicat perquè no està plovent. Si no plou al maig serà una campanya molt més violenta. I és per això que la conscienciació de totes les persones, siguin bombers o no és molt important. De vegades algunes conductes poden provocar involuntàriament un incendi. La millor prevenció d’un incendi és la sensibilització.

 

· La sensibilització ha d’anar acompanyada de recursos.
I tant. Cal tenir en compte que a Catalunya tenim un model mixt de bombers funcionaris i bombers voluntaris. Els voluntaris tenim una altra feina i sovint és difícil compaginar-ho tot. Dediquem les nostres hores a vetllar pel nostre municipi per també per la resta de Catalunya. Si hi ha un foc com els d’ara, que són tan violents i han d’enviar-hi molts recursos, i se’n produeix un altre, el sistema podria arribar a col·lapsar-se. Això va passar l’any passat, perquè es van produir molts incendis simultanis arreu de Catalunya.

 

· A més de bombera, ets pedagoga. La conciliació és difícil?
Treballo a Barcelona en una consultoria de formació i a més acabo de ser mare del Nil fa vuit mesos. Després de dos estius, m’he reincorporat ara al parc. De vegades és difícil arribar a tot. És com un trencaclosques. Si vols fer-ho tot, t’has de mullar. Per exemple, també soc castellera de la colla dels Capgirats. Animo tothom que vulgui ser part del parc de Castellar, que vingui a preguntar-nos, que l’informarem. Ens fa falta gent.

 

· Hi ha moltes dones a l’equip?
Som quatre dones dels vint-i-tres bombers voluntaris de Castellar. I diria que som dels parcs de bombers que més dones hi ha.

 

· I et queda temps per fer altres coses, com per exemple, viatjar?
Ja t’ho diré! De fet tinc un viatge pendent a Nova York. Feia 30 anys el 2020, una setmana abans que esclatés la pandèmia i el confinament, i la meva parella em va regalar un viatge a Nova York però no va poder ser. Quan hi anem, ara serem tres!  La meva filosofia és: viu l’ara i l’aquí, i sobretot gaudeix i deixa’t anar. 

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Pacient
Un defecte que no pots dominar?
Soc impulsiva
Una persona que admires?
La meva parella
Quin plat t’agrada més?
Els macarrons
Un llibre?
Qualsevol de Joël Dicker
Una sèrie?
‘Friends’
Un músic?
Beth
Un viatge pendent?
Nova York
Una ciutat?
París
Un racó de Castellar?
Castellar Vell
Un desig?
Superar les meves pors

 

Escolta l'entrevista

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris