05/02/2016 Actualitat
La Viquipèdia fa 15 anys!
Jordi Niñerola
"I am very fond of Catalan Wikipedia! Such a great story. Such a great community". Jimmy Wales, Fundador de Wikipedia
El 15 de gener de 2001, Jimmy Wales i Larry Sanger, van crear la Wikipedia. La seva idea era crear una enciclopèdia a l'abast de tothom i creada per tothom. Poc es pensaven els seus creadors, que ja l'any 2002 Viquipèdia abastaria 26 idiomes, 46 el 2003 i 161 a final de 2004. El 20 de setembre de 2004, la Viquipèdia va aconseguir un milió d'articles en 100 idiomes. Viquipèdia segueix la metodologia Wiki. Un wiki (del hawaià wikiwiki, «ràpid») és un lloc web col·laboratiu que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Els més de 15 milions d'articles (dels quals 5 milions en anglès i 493.696 en català) han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web. La Viquipèdia en català fou la segona Viquipèdia a fundar-se, el 16 de març del 2001, després de l'anglesa i el gener del 2007 va arribar als 50.000 articles, i actualment estem a punt de superar els 500.000.
Però totes aquestes estadístiques tan sols són raons, a afegir una veritat inqüestionable que el propi Wales ja manifestar en una conferència celebrada a la Vrije Universiteit de Brussel·les: l'èxit de la Viquipèdia en català recau en que als catalano-parlants els apassiona la seva llengua. I en aquest sentit els castellarencs podem dir el mateix, ja que la nostra aportació a Viquipèdia ha estat molt vistosa, l'article de la vila gaudeix del reconeixement d'article de qualitat i és acompanyat de desenes d'articles sobre la vila que van des del Palau Tolrà a l'assassinat de Pepín Valls.
Ara ens toca consolidar el projecte i fer, entre tots, de la Viquipèdia i la de la seva versió en català una gran història i ho podem fer ampliant la presència de Castellar en aquesta enciclopèdia virtual.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris