La variant britànica de la Covid, principal factor de l’augment de contagis que s’acceleren a l’abril. La vacunació ja està per sobre del 16% de la població tant a Castellar com a Catalunya
El rebrot de contagis patits a Castellar en els darrers dies són un reflex que Catalunya ja està entrant en la quarta onada de la pandèmia malgrat els nivells d’immunitat que es comencen a aconseguir gràcies a la campanya de vacunació. La variant britànica és ara el principal factor de preocupació en l’augment de les hospitalitzacions a Catalunya i, per exemple, fan que l’hospital de referència de Castellar, el Parc Taulí, tingui 32 persones a UCI i semicrítics i 116 a ingressats per Covid.
Castellar es troba en aquests moments amb un nivell de risc de rebrot molt alt de 434 i una incidència acumulada de contagis a 14 dies de 239 casos per cada 100.000 habitants. Malauradament es constata un augment de contagis i entre el 2 i el 8 d’abril es van detectar 38 casos a la vila, xifra que recorda els números de la tercera onada quan s’acumulaven en una setmana més de 40 contagis. De fet, ara mateix, el risc de rebrot està més disparat a Castellar que la mitjana catalana –situada en 257- així com la velocitat de reproducció de la malaltia (Rt 1,79 a Castellar i Rt 1,03 de mitjana a Catalunya). En canvi, la incidència acumulada a 14 dies és una mica més alta a nivell català (250).
Vacunar-se és la mesura més efectiva contra la pandèmia
Segons dades treballades pel grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica (BIOCOMSC) l’àrea bàsica de salut de Castellar –que també inclou la població de Sant Llorenç Savall- ja arriba al 17% de la població vacunada almenys amb una primera dosi, en total, ja hi ha 4.534 primeres dosis administrades. La segona dosi arriba a un 6% (1.631 vacunes).
En principi, la vila ja té tota la població major de 80 anys vacunada i ara el CAP es centre en les persones entre 70 i 79 anys mentre en paral·lel, els majors de 60 anys de Castellar que han demanat hora s’estan vacunant amb AstraZeneca als punts designats a Sabadell i Terrassa.
Justament s’acaba de donar a conèixer un estudi del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica (BIOCOMSC) que posa de manifest que la vacunació ha evitat un 60% de les morts per COVID-19 a Catalunya. També un 20% d'ingressos a les UCI, un 37% d'hospitalitzacions i un 15% de contagis. L'estudi s'ha fet a partir de dades obertes del Departament de Salut i de bibliografia complementària sobre el procés d'immunització. Segons els responsables e l’estudi vacuna els majors de 80 anys redueix la mortalitat i vacunar els majors de 60 redueix els ingressos d’UCI.