05  Innovation Day_1440x961
El regidor Rubén Peñalver il’alcaldessa Yolanda Rivera a la presentació de la jornada. || J.RIUS
29/04/2025 Actualitat
Universitat i empreses sumen esforços per millorar la competitivitat

El Centre de Serveis acull la jornada gratuïta ‘Innovation Day’ i ‘Formació in Company’  amb la UAB i la Fundació CIM UPC

Jordi Rius

Unes 20 empreses i emprenedors castellarencs  van protagonitzar dilluns la jornada gratuïta sobre “Innovation Day” i “Formació in Company”. Es tractava d’una proposta organitzada per l’Ajuntament amb la col·laboració del Parc de Recerca de la UAB i la fundació CIM UPC.


D’una banda, les persones assistents van poder conèixer què poden fer per materialitzar reptes tecnològics que tinguin al cap, és a dir, com desenvolupar les habilitats d’innovació que les poden ajudar a ser més competitives. En aquest sentit, van rebre informació sobre com poden obtenir ajuda externa per part d’investigadors i d’alumnat de les universitats. El regidor de Promoció Econòmica, Ocupació i Innovació, Rubén Peñalver, va explicar que “és una manera d’acostar el talent tecnològic que puguin tenir aquestes corporacions com el CIM o la UAB per donar aquelles solucions tecnològiques que l’empresa no té capacitat potser d’assumir ni el talent ni el personal”. Així, es pot “externalitzar” i “crear vincles entre espais formadors i les empreses” . La intenció és, més enllà de les 20 empreses, “estendre aquests programes a totes aquelles empreses que no s’han pogut acostar o no tenien el temps necessari. Creiem que és una bona oportunitat i segurament s’acabaran adherint-ne més”. Sobre el paper es parlava de  solucions tecnològiques, concepte que inclou “la intel·ligència artificial, robòtica o tota aquella experiència tecnològica que dins de les universitats és el seu dia a dia i per  a les empreses, com que tot està evolucionant tan ràpid que no tenen capacitat d’incorporar-ho en el seu dia a dia”.


El tècnic d’emprenedoria de l’Ajuntament, Guillem Ramos, va apuntar que a llarg termini el que es vol fer és que empreses i universitats o centres de recerca estiguin permanentment en contacte “perquè han d’innovar i han de ser competitius”. Tot i que reconèixer que cada cop més les universitats o centres de recerca tenen cada cop més relació amb les empreses, sí que és cert que  “fins fa relativament poc no era habitual estar en contacte ni per a les empreses ni per a les universitats. Hi ha moltes empreses que desconeixen aquests recursos i des de l’Ajuntament volem fer aquesta primera passa”. Ramos va assenyalar que l’adopció de solucions tecnològiques per part de les empreses “els pot estalviar costos, guanyar temps que et fa ser més competitiu. Si ets més competitiva, tens més mercat, el nínxol reix. Si hi ha un nínxol per a una empresa o una solució per arribar a més mercat, vol dir que l’empresa té més treballadors i al final més ocupació, també és el que volem”.


A la jornada de dilluns, de caràcter eminentment informatiu, també s’intenta que les empreses castellarenques “captin el talent queles universitats estan formant”, va explicar el tècnic d’emprenedoria de l’Ajuntament de Castellar. Ramos va afegir que “com que tenim un atur relativament petit, les empreses tenen certa dificultat per trobar talent i, en canvi, les universitats en tenen molt perquè els estudiants i treballadors estan allà estudiant”. Per això, en aquest win win entre universitat i  empresa, “farem que coneguin les nostres empreses i el seu compromís amb Castellar pugui crèixer”.


D’altra banda, durant la jornada també es va parlar de “Formació in Company”; l’Ajuntament posarà a disposició de les empreses diferents serveis de suport i acompanyament a la innovació i a la millora de la competitivitat. Entre d’altres, oferirà cursos específics per als treballadors de les empreses perquè siguin capaços de gestionar les tecnologies adoptades.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris