El Comitè Municipal de Sequera acorda mantenir mesures per un ús responsable de l’aigua
Les fonts ornamentals es tornaran a posar en marxa a Castellar i es mantindrà el reg municipal de degoteig. Són algunes de les actuacions que es van acordar al Comitè Municipal de Sequera, que es va reunir la setmana passada a la Sala de la Capella del Palau Tolrà per analitzar la situació actual de la sequera i acordar noves mesures de gestió de l’aigua al municipi.
Després d’encadenar tres anys de dèficit de pluja i de sequera, l’escenari a hores d’ara ha canviat totalment. Els embassaments catalans a hores d’ara es troben al 70% de la seva capacitat. Fa un any, el març del 2024, els embassaments estaven només al 14,41%, amb menys de 100 hectòmetres cúbics, cosa que va representar un mínim històric. Per tot plegat, l’11 d’abril passat la Generalitat va decretar el canvi de fase d’alerta per sequera en fase de prealerta per als municipis de la conca Ter-Llobregat.
Malgrat la millora de la situació, l’Ajuntament mantindrà diverses mesures per fomentar un ús responsable de l’aigua tot i l’aixecament de les restriccions. El canvi de fase implica que no hi ha restriccions obligatòries per a la ciutadania, tot i que es mantenen mesures de prevenció i gestió. “Mantindrem algunes de les mesures que es van acordar en el seu moment, com la restricció del reg per aspersió a la gespa de parcs i jardins, però continuarà el reg per degoteig per mantenir la supervivència d’arbres, parcs i espais verds”, explica Pepe Leiva, regidor d’Espai Públic. L’aigua utilitzada per a reg i neteja prové principalment de captacions freàtiques, amb suport puntual d’aigua regenerada de la depuradora, atesa la seva disponibilitat limitada. “La sequera ha vingut per quedar-se i hem d’intentar fer veure a la ciutadania que s’ha de fer un ús responsable de l’aigua”, subratlla el regidor.
En relació amb les fonts ornamentals, el regidor d’Espai Públic concreta que es va acordar posar en funcionament la font dels Jardins del Palau Tolrà –on es valorarà la incorporació de plantes aquàtiques, com ara nenúfars–, el sortidor de la plaça Major i l’embassament de l’escultura de la Fita, a l’entrada al terme per la carretera de Sabadell, una vegada finalitzin les revisions i reparacions necessàries. “També tenim la font històrica de la plaça Major, la font dels lleons, i volem fer un projecte singular per recuperar aquest espai”, detalla Leiva. De fet, des de fa unes setmanes torna a funcionar un dels seus brolladors. Respecte als jocs d’aigua de la Platja de la Balena, es mantindran els horaris del 2024 i es preveu obrir-los a principis de juny, amb una revisió prèvia de les instal·lacions.
Quant a la trobada del Comitè Municipal de Sequera, en referència als acords destacats s’inclouen la continuació de la inversió en la millora d’infraestructures municipals per estalviar aigua i detectar fuites, així com la neteja regular dels contenidors per evitar males olors.També es va posar sobre la taula la necessitat de revisar les 40 fonts públiques del municipi i es van compartir dades sobre el consum d’aigua municipal, que s’ha reduït a més de la meitat en el darrer any. Pel que fa al consum domèstic, cal destacar la millora significativa de l’estat dels aqüífers de la vila, que actualment es troben a 40 metres de profunditat, quan fa un any calia arribar fins a 66 metres per extreure aigua.