La proposta va tenir el sí d’ERC i CUP, l’abstenció d’Ara Toca i el vot contrari de Som de Castellar-PSC i Junts
El passat mes de febrer, el ple municipal va aprovar una nova licitació per adjudicar la gestió de les dues escoles bressol municipals (El Coral i Colobrers). La proposta -que ha rebut l’interès de dues empreses i s’haurà d’adjudicar en el pròxim ple de maig- va prosperar amb el vot favorable de Som de Castellar-PSC, Junts i Ara Toca i l’abstenció d’ERC (la regidora de la CUP estava absent). La sessió plenària d’abril, que va tenir lloc dimarts passat, va tornar a debatre la conveniència del contingut de la licitació a través d’una moció presentada per ERC “amb voluntat de donar veu a les famílies i les treballadores excloses del procés de redacció de la nova licitació”, segons va dir la regidora republicana Susan Galí. La moció proposava retirar la licitació i “repensar un model de gestió que prioritzi la qualitat del servei i la dignitat professional”, va resumir Galí. La proposta, però, a banda dels 4 regidors d’ERC només va comptar amb el vot favorable de la regidora de la CUP i l’abstenció d’Ara Toca. L’equip de govern de Som de Castellar-PSC, que té majoria absoluta, i els tres regidors de Junts van votar-hi en contra deixant sense efecte la proposta.
Abans del debat entre els grups polítics, es va donar la paraula a una representant de les AFA d’El Coral i Colobrers -els noms de les dues escoles bressol municipals- que donaven suport a la moció. Lourdes Pérez, l’encarregada de fer la intervenció, i que venia acompanyada per tres mares més, va retreure l’equip de govern que no hagués comptat amb les AFA i les treballadores per dissenyar els plecs de la licitació. “Volem ràtios molt millors, que els infants amb necessitats educatives tinguin l’atenció que correspon i que les educadores tinguin sous dignes”, va dir Pérez. La portaveu de les AFA també va convidar l’equip de govern a plantejar-se la possibilitat que les escoles bressol “es municipalitzin”.
Ja en el torn dels grups municipals, Susan Galí (ERC) es va mostrar en sintonia amb la intervenció de Lourdes Pérez i va reiterar en diverses intervencions que és possible incorporar al plec les millores salarials. Justament, aquest és un dels punts més controvertits: la regidora d’Educació Anna Riera va assegurar que això no és possible, segons constata un informe del Secretari municipal, Raúl Costa. “Com s’ha explicat en reunions amb AFA i amb les educadores, estaríem incomplint la llei. Per responsabilitat, no podem donar suport a la moció”, va resumir Riera. Sobre les millores en la qualitat de les escoles bressol que proposa la nova licitació, Riera va explicar que en els dos centres hi haurà augment de personal i es podran dedicar dues treballadores per aula i de cara al setembre oferir 13 places més per a infants. La licitació preveu un cost de les dues escoles bressol per a l’Ajuntament de més de 900.000 euros per curs.
Olga Arpal, de Junts, va recordar que el seu grup ja va votar favorablement la licitació en tràmit i va dir que el seu grup no és partidari “d’endarrerir un any més la licitació quan estem pendents de la creació de les 13 noves places”. Arpal també va dir que “la via de la licitació no és la manera d’aconseguir millores salarials per a les educadores”. Marga Oncins (CUP) va donar-hi suport a la moció, però la va qualificar de “poc agosarada” tot i que va valorar positivament que donés veu “a les treballadores i a les famílies, sovint al marge de les decisions institucionals”. Finalment, Miki Vilanova d’Ara Toca, va recordar que havia votat a favor de la licitació “que inclou millores respecte al que tenim” i que optava per l’abstenció en el cas de la moció “perquè no podem estar d’acord en tot el seu contingut”. D’altra banda, va oferir “mà estesa” a les AFA per contribuir a trobar una solució dialogada entre totes les parts.
L’alcaldessa Yolanda Rivera va tancar el debat de la moció subratllant que la nova licitació “aposta per dotar amb un nombre de professionals molt superior al que estableix la llei, un fet que reconeixen les mateixes direccions de les escoles bressol”.
El ple, que tenia pocs punts en l’ordre del dia, també va incloure una segona moció d’ERC que sí va prosperar. La proposta defensa la recuperació de les funcions històriques dels jutges i jutgesses de pau, un rol que ha quedat tocat amb les noves oficines de justícia que promou el ministeri. Segons va detallar la portaveu d’ERC, Dolors Ruiz, la moció “insta el govern de l’Estat a modificar la llei per tal de restituir la competència dels jutges i jutgesses de pau per oficiar matrimonis civils”. Justament, aquest servei a la població havia quedat escapçat per les noves atribucions de les oficines de justícia.
Per part del govern, la regidora Anna Màrmol va recordar que ja està en marxa una modificació en aquesta línia per part dels legisladors però que igualment hi donaven suport a la proposta. Marga Oncins (CUP) va alertar que es viu un procés de “recentralització” per part de l’Estat i va considerar que la proposta era “tèbia”, motiu pel qual es va abstenir. Tant Junts com Ara Toca, en canvi, van donar suport ferm a la proposta. “No ens agradaria deixar la vila òrfena de la figura de la jutgessa o jutge de pau”, va resumir Miki Vilanova.