12 Pere Joan_617x412
Pere Joan Ventura, a les instal·lacions de Ràdio Castellar || C.D.
16/11/2022 Actualitat
Història d’un sopar de capitans al restaurant Nostromo

El cineasta castellarenc Pere Joan Ventura recorda el rodatge del seu curt sobre el capità del Prestige, el naufragi del qual ara fa 20 anys

C. D. / J. G.

22 de gener de 2004. Darrere de la Catedral de Barcelona. Restaurant Nostromo. El realitzador i cineasta castellarenc Pere Joan Ventura aconsegueix prendre imatges d’un sopar molt peculiar: una trentena de capitans de la marina mercant homenatgen Apostolos Mangouras, capità del malaguanyat Prestige, que el 13 de novembre de 2002 s’havia enfonsat davant de la Costa da Morte provocant una de les pitjors tragèdies mediambientals de les darreres dècades.


Però, per què hi era allà el castellarenc? Pere Joan Ventura fa memòria per a L’ACTUAL: “Estava amb un grup de gent del cinema espanyol al Festival de cine del Sahara on hi participàvem molt en aquells anys, companys com Imanol Uribe, Andrés Santana o el Gran Wyoming. Estàvem parlant de tots els conflictes que s’estaven vivint en aquella època al país [finals del 2003] i vam decidir que en tornar a Madrid parlaríem amb altres directors per confeccionar una pel·lícula feta de curtmetratges”. El resultat final va ser ‘Hay motivo’, cinema documental d’agit-prop amb l’objectiu de promoure el canvi del govern d’Espanya on el PP governava des de feia 8 anys i “semblava que el PP tornaria a arrasar en les noves eleccions del 2004”


Pere Joan va voler triar el tema del desastre del Prestige però des d’una perspectiva ben curiosa: “Vaig triar el tema del capità del barco del Prestige, Apostolos Mangouras, que em semblava un fals culpable, el boc expiatori davant la ineptitud política dels governants. Per nosaltres, una víctima”. Després del naufragi del Prestige, Mangouras va ser detingut i posat en llibertat amb mesures cautelars després de tres mesos a la presó. Va triar Barcelona com a lloc de residència a l’espera del judici (tot i ser condemnat a dos anys per delicte ecològic no ha arribat a entrar a presó). En un acte que pretenia ser de desgreuge, un grup de col·legues de la marina mercant li van voler retre aquest homenatge que Pere Joan Ventura va poder retratar en el curt ‘Cena de capitanes’. 


La pel·lícula, però, va tenir també una vicissitud ben extraordinària. S’havia d’estrenar a Madrid justament l’11 de març. “Aquell matí es van produir els atemptats dels trens d’Atocha i evidentment davant de la situació no es va estrenar”, recorda el castellarenc. Acabava de tenir lloc el pitjor atemptat de la història de la democràcia i uns esdeveniments polítics –amb una primera atribució a ETA- que al capdavall van acabar amb el govern del PP. 


A la pel·lícula se li va afegir un epíleg per recollir aquest esdeveniment que va sacsejar el país i tot i no estrenar-se comercialment va començar un periple per universitats i altres espais on va trobar un públic ampli i divers. Tampoc es pot oblidar en aquesta història un detall important que Ventura insisteix a destacar. “La pel·lícula ens va portar una feinada important i també hi va participar una altra castellarenca, la muntadora Teresa Font, que es va encarregar pràcticament de tota la pel·lícula”.


‘Hay motivo’ es pot veure al portal de youtube. El curt de Pere Joan Ventura és el número 28 del film  Link a la pel·lícula completa

Comparteix
M'agrada
Comentaris