L’Ajuntament i el CAP de Castellar comparteixen el model de salut comunitària de la vila a la Universitat del País Basc
L’Ajuntament i l’Equip d’Atenció Primària de Castellar del Vallès (EAP) van participar com a ponents l’11 i 12 de setembre passats al curs Receta verde y receta social. Alianzas entre el urbanismo y la atención primaria de salud, dut a terme a San Sebastià i organitzat per la Fundación Cursos de Verano de la Universitat del País Basc. La directora del CAP Castellar, Isabel Martínez, la treballadora social de l’Ajuntament Maria José Lomas i la treballadora social del CAP Castellar Plàcida López van presentar el projecte de la prescripció social de la vila com a experiència d’èxit en l’àmbit de la salut comunitària. “Aquesta invitació a participar i mostrar com a model el nostre projecte de prescripció social va suposar un orgull i un reconeixement a la feina que estem fent des de fa ja 25 anys. L’auditori va mostrar molt d’interès en la nostra experiència i hem rebut peticions d’assistents per obrir una via de contacte perquè volen replicar el model en els seus territoris”, va afirmar la directora.
La formació que va impartir la universitat remarca la importància d’incorporar les receptes d’activitats socials per poder incidir en la millora de la salut de la població. Cal destacar que les receptes socials s’han convertit en una tendència a tota Europa utilitzada en els tractaments de salut emocional. De fet, l’abús dels psicofàrmacs és considerat un problema de salut públic que havia anat creixent durant dècades i que es va disparar arran de la pandèmia. “A la trobada a la Universitat del País Basc és va posar de manifest que la prescripció social en aquest àmbit de la salut comunitària és una realitat que s’està imposant cada cop més, és la visió d’aportar salut fora de l’àmbit sanitari i aquest és un clar exemple de salut a totes les polítiques i de com contribueix tota la societat a crear benestar i salut”, va manifestar Martínez.
A Castellar del Vallès el programa de prescripció social ha registrat el darrer any al voltant de 1.100 receptes, que han implicat unes 800 persones beneficiàries. El projecte compta amb un catàleg amb una trentena de propostes lúdiques, socials i culturals que l’equip de professionals sociosanitaris recepta per promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar les condicions de vida de la ciutadania. Així mateix, també hi ha un catàleg a disposició d’educadors/es socials, professorat de secundària i professionals de pediatria pensat específicament per a la població adolescent.
Cal recordar que el catàleg de prescripció social de Castellar del Vallès ha estat reconegut amb diversos guardons. L’any passat va obtenir un accèssit a la 3a edició dels Premios de Calidad de la Red Española de Ciudades Saludables. L’any 2018, també va rebre un premi en l’àmbit de salut comunitària que es va lliurar en el marc del XXVI Congrés d’Atenció Primària de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.