Manuel Balcells al cicle d'ERC La República que farem_617x412
Manuel Balcells al cicle d'ERC La República que farem - R.G.
10/03/2017 Actualitat
"El sistema sanitari està infrafinançat"
L'exconseller Manel Balcells va participar al cicle de xerrades d'ERC La República que Farem
R,G.
L'exconseller d'Universitats i Recerca, Manel Balcells, va passar dijous passat pel cicle de conferències d'ERC La República que Farem. Balcells, forma part del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari de la Generalitat. Durant la xerrada, Balcells, va fer una diagnosi sobre l'estat actual del sistema sanitari i sobre com s'hauria d'articular en cas que s'assolís una República Catalana. "Si seguim com fins ara tindrem un sistema col·lapsat, deficient i fragmentat", va dir Balcells.

El ponent va assegurar que actualment "el sistema sanitari està infrafinançat", perquè "Catalunya només hi dedica prop del 5,5% del PIB", una xifra que segons Balcells podria créixer fins el 10% seguint el model dels països nòrdics si "els impostos que recaptem els gestionem nosaltres, tindríem més solvència econòmica".


En aquest sentit, el conferenciant va assegurar que el sistema sanitari està condicionat per la duplicitat de les institucions, per la diversitat de proveïdors sanitaris, "alguns amb interessos privats i afany de lucre". Així, l'exconseller va apuntar que calia apostar per "la reducció del malbaratament, millorar les condicions de nivells assistencials, pagar per resultats en salut i per una bona governança de la salut". En paraules de Balcells, cal redefinir el sistema sanitari a partir de l'eficiència, amb "un model de gestió transparent i no funcionarial, invertir més diners però fer-los servir de manera diferent".

Per Balcells, cal tenir en compte la realitat social i del territori, la piràmide de la població en què "l'esperança de vida és alta, hi ha molta gent de gran de més de 80 anys, el gruix que utilitzen l'atenció sociosanitària". El conferenciant va apuntar que cal acabar amb "la inequitat" del sistema, "on l'esperança de vida està relacionada amb el nivell de vida, econòmic i social".

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris