Pluja de tardor._617x412
L’estiu ha tingut contrastos: onada de calor i pluges intenses. ||  ARXIU
10/10/2019 Actualitat
El juliol més plujós a Castellar de les últimes dues dècades

L’estiu ha estat més càlid del que és habitual, amb una temperatura màxima de 41 graus. La dada es va registrar l’última setmana de juny

R.Gómez

L’estiu del 2019 ha estat marcat pels contrastos en l’àmbit de la climatologia. Si bé el mes de juny va arrencar amb temperatures més baixes del que és habitual per a l’època, la primera onada de calor no es va fer esperar.  


L’última setmana de juny els termòmetres es van enfilar de valent i van tocar sostre. El 28 de juny passat Castellar va registrar 41 graus, la temperatura més alta a què mai s’ha arribat en un mes de juny. És una dada que iguala la temperatura més alta de l’històric de l’Estació Meteorològica de Cal Botafoc, que arrenca el 1993. El 4 de juliol del 1994 els termòmetres també van marcar 41 graus. En les últimes dues dècades la vila només ha sobrepassat els 40 graus tres vegades: el 4 de juliol del 1994, el 7 de juliol del 2015 i el 28 de juny passat.


En aquest sentit, el meteoròleg de L’Actual, Jordi Moré, destaca que la temperatura màxima de l’estiu hagi tingut lloc al mes de juny, “tenint en compte que els mesos de juliol i agost són els més càlids tradicionalment”. Tanmateix, Moré detalla que l’estiu passat va ser molt semblant al del 2018 quant a temperatures, “més càlid del que és habitual. Però aquesta és la tendència no només a Castellar sinó arreu del territori”. Ara bé, malgrat que durant juliol i agost no s’han batut temperatures rècord, “ha fet una calor persistent amb poques treves perquè refresqués l’ambient. La temperatura màxima de l’agost va ser de 37 graus”.

 

PLUJA IRREGULAR DURANT L'ESTIU
Una altra de les anècdotes que han marcat l’estiu és que el mes de juliol va ser el més plujós de les dues últimes dècades, segons es té constància a l’Estació Meteorològica de Cal Botafoc. “Ha estat un estiu amb poca pluja. Al juny i l’agost va ploure poc, però al juliol van caure 111 l/m2, una quantitat força destacable que es va concentrar en quatre xàfecs puntuals”, explica Moré.  


D’altra banda,  és important remarcar que, tal com recorda Moré, la pluja a l’estiu “és molt irregular”. “El cas de Castellar va ser un fenomen puntual al juliol, perquè no va ploure tant a altres municipis de la comarca”, afegeix.


Tot i l’episodi de precipitacions intenses de l’estiu, el cert és que a hores d’ara Castellar acumula un dèficit important de pluja. Des del mes de gener i fins al setembre, la vila ha registrat 320 l/m2  de pluja acumulada, mentre que l’any passat “en aquests moments ja havíem sobrepassat els 800 l/m2”. La mitjana anual de pluja acumulada a Castellar se situa al voltant dels 650 l/m2. “L’any passat va ploure molt més del que tocava, i enguany, molt menys”, apunta Moré.  De fet, 2018 va ser un any passat per aigua, el més plujós dels últims 28 anys, amb una xifra final de pluja acumulada de 1.103  l/m2. “Queden tres mesos per acabar l’any i és difícil que es pugui arribar als 300 litres i equilibrar el dèficit de pluja. El 2019 és, de moment, un any sec”, constata l’expert. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris