D.Sagrera i R.Esteve durant la sessió del BRAM!, divendres passat_617x412
D.Sagrera i R.Esteve durant la sessió del BRAM!, divendres passat - Q.PASCUAL
El públic durant la projecció de 'La Roca del Pastor' - Q.PASCUAL
03/03/2018 Actualitat
El BRAM! fa el cim de la Castellassa
La mostra de cinema castellarenca va projectar divendres passat el documental 'La Roca del Pastor', de Dani Sagrera i Raúl Esteve
Rocío Gómez
La mostra de cinema BRAM! va encarar la recta final de la seva 10a edició amb la projecció del documental La Roca del Pastor divendres passat, que va comptar amb l'assistència dels seus directors, Dani Sagrera i Raúl Esteve. Amb pràcticament cap cadira buida i un públic entregat, els directors van explicar a l'Auditori que la cinta ofereix un retrat del paisatge de la Castellassa de Can Torres i alhora és una fotografia de la història de l'escalada a Catalunya. La Castellassa és una agulla que forma part del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l'Obac, i que segons van detallar Sagrera i Esteve, la seva cara nord està al mateix nivell de dificultat en l'escalada que el conegut Cavall Bernat del Massís de Montserrat.

Aquesta és la primera incursió en el món audiovisual de Dani Sagrera, que va recordar que el projecte va néixer en el marc del 50à aniversari del fet de pujar cada Nadal un pessebre al cim de la Castellassa, una activitat que cada any suma més participants i que organitza el Centre Excursionista de Castellar. "Volíem fer alguna cosa sonada, enregistrar amb un dron una cadena d'escaladors a la roca que s'anés passant de mà en mà el pessebre" , va dir Sagrera.


Tanmateix, el director va destacar en l'entrevista prèvia a la projecció, la figura de l'expert en escalada, Òscar Masó, que ha dedicat diversos llibres a la Castellassa. De fet, la Roca del Pastor beu dels llibres de Masó i Sagrera va reconèixer que d'allà en va extreure les històries que protagonitzen el documental. Justament, el director va explicar que a més Masó els va posar en contacte amb Manel Fabra, nebot d'Agustí Fabra i Bofill, un terrassenc que va enregistrar la primera ascensió documentada a la Castellassa el 1931 per part d'un grup del Centre Excursionista de Terrassa per posar una bandera republicana i una senyera al cim. Tot plegat, dies després que Macià declarés la República Catalana. Aquestes imatges s'han inclòs en el documental de Sagrera i Esteve.


Un altre dels punts forts, és per a Dani Sagrera, el fil conductor del documental, un paper que assumeix la jove Txell, una nena que escala per primera vegada la Castellassa. Un moment èpic que l'espectador viu a través dels ulls de l'infant, tant pel que fa a l'emoció com el seu afany de superació i les seves pors. "El documental és de vegades molt tècnic i la Txell permet que la gent que no és escaladora hi connecti", va confessar Sagrera.

En aquest sentit, Raúl Esteve, que ha assumit fonamentalment el muntatge i edició de la cinta, va apuntar que quan es va incorporar al projecte va trobar que tenia "una narrativa i una història molt interessant. Agafar una roca i tractar-la a nivell històric és molt original i molt potent". El documental pretén "parlar de coses locals per parlar de coses globals", va remarcar Sagrera. És una cinta sobre "el passat i el futur de l'escalada".

Comparteix
M'agrada
Comentaris