Els alcaldes de Cerdanyola, Castellar, Badia i Barberà apel·len a treballadors i empresa a no aixecar-se de la taula de negociacio fins que no es trobi l'acord
Gairebé un mes després que comencessin les mobilitzacions dels treballadors de Sarbus-La Vallesana, els alcaldes de Cerdanyola (Carlos Cordón), Castellar (Ignasi Giménez), Badia (Eva Menor) i Barberà (Xavier Garcés) han volgut fer un pas endavant com a responsables polítics dels municipis més afectats per la vaga de transport interurbà. En una compareixença aquest dijous a la seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental, els quatre han apel·lat tant a l’empresa com al comitè de vaga perquè trobin un acord aviat.
L’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, ha dit en la compareixença que el conflicte “no es pot allargar en el temps”. “Ja portem massa setmanes amb la vaga. És veritat que hi ha hagut aproximacions entre les parts però apel·lem a la responsabilitat tant de l’empresa com del comitè de vaga per tal de poder arribar a una resolució que faci que es pugui retornar al servei que es presta habitualment”, ha argumentat Giménez. De fet, segons l’alcalde de Castellar, “aquest servei ja té un dèficit molt important de freqüència de pas, fet que s’agreuja amb aquesta vaga que a més es concentra en els moments de més volum de viatgers al matí, migdia i tarda”. La vaga s’està duent a terme amb serveis mínims els dimarts i els dijous.
En aquest sentit, Giménez ha subratllat que és en hores punta que la situació ha empitjorat “fent que part de la gent no pugui ocupar plaça del transport o que ho faci en condicions absolutament pèssimes”.
Segons els alcaldes i l’alcaldessa que han comparegut públicament, la seva responsabilitat és fomentar el transport públic i en aquestes condicions, tot i entendre que hi ha un conflicte que pot ser legítim,
també cal tenir en compte que ha de prevaldre el dret a la mobilitat obligada dels veïns i veïnes “que no s’està garantint”.
Sítuació a Castellar
Sobre l’impacte que està tenint la vaga a Castellar del Vallès, l’alcalde del municipi ho ha qualificat “d’especialment sagnant”. Giménez ha recordat que és “l’única línia de transport interurbà que tenim entre Castellar i Sabadell, una línia d’un 1,3 milions de viatges anuals i això està malmetent el servei i empitjorant la qualitat de vida dels nostres veïns que per mobilitat obligada s’han de desplaçar a Sabadell”.
“Sabem que hi ha un procés de mediació amb la Generalitat i apel·lem que es faciliti l’acord”, han dit. Finalment, tots quatre, com ajuntaments afectats, s’han ofert a ajudar en el què calgui per trobar l’acord.
L’empresa reitera la seva voluntat de negociació amb el comitè d’empresa
D'altra banda, en el marc d’una nova reunió de mediació convocada per la Generalitat aquest dijous, les direccions de SARBUS i La Vallesana han fet públic un comunicat on “desitgen reiterar la seva voluntat de negociació amb el comitè de l’empresa”.
“Com a mostra d’aquest propòsit, les empreses han presentat un conjunt de millores que inclouen una millora salarial, a banda d’altres millores retributives i de les condicions dels empleats en el seu lloc de treball”, apunten. A més, les companyies es comprometen “a treballar amb els ajuntaments de la comarca, com a institucions responsables”, dur a terme un altre dels punts importants de la negociació: la incorporació de serveis wc per l’ús del personal de conducció durant el transcurs de les seves jornades laborals.
“Les direccions de SARBUS i La Vallesana estan mostrant en tot moment una actitud proactiva per a asseure’s a negociar i posar fi a aquestes mobilitzacions, però la situació es troba paralitzada a causa de la falta de claredat i de presa de decisió per part del comitè d’empresa”, valoren. Com a exemple d’això recorden que hi havia un preacord aconseguit el dijous, 13 d’abril, que finalment es va decidir rebutjar “sense haver-ho compartit amb el conjunt de la plantilla”.
“El principal objectiu de SARBUS i La Vallesana és assolir un acord el més ràpid possible per reprendre la normalitat dels serveis”, conclouen.