IMG 6865 edited edited_950x634
Davidana Petardos és un dels comerços castellarencs que té més afluència els dies previs a la nit de Sant Joan.  Albert San Andrés
20/06/2025 Actualitat
Un Sant Joan marcat pel pont festiu

Últims preparatius per la revetlla més esperada de l’any, en què el foc i el gust tornaran a ser els principals protagonistes 

Albert San Andrés

La nit de Sant Joan és per a molts la revetlla més esperada de l’any, en què el foc i la gastronomia es donen la mà per recordar les reminiscències paganes ja oblidades del culte al sol. Coca i petards seran els grans protagonistes en el que per a molts serà un pont de quatre dies.


En l’origen pagà del solstici d’estiu –21 de juny– el sol era al centre de les celebracions i el foc havia de servir per ajudar-lo a no perdre força, contra la imminent arribada de la foscor. Amb la consolidació del cristianisme i la conversió dels rituals pagans, la festa es va canviar a la nit del 23 al 24, data aquesta última del naixement de sant Joan Baptista.


D’aquests orígens fins ara, el foc ha derivat en un fil argumental de festa, en què els petards han substituït les fogueres i la coca ha deixat de tenir un significat també de culte –inicialment eren rodones– per convertir-se en obres mestres de la gastronomia.


La zona mediterrània ha estat sempre una de les que més ha celebrat aquesta nit i, enguany, el pont de quatre dies potenciarà aquesta flama, tot i que no per al bé dels comerços locals, que veuen com des de l’any passat la caiguda de vendes s’ha fet evident. “La gent aprofita el dia festiu per marxar i molts prefereixen comprar els petards allà on van, però les vendes no se’n ressenten en excés, tot i que sempre s’acumulen a l’últim moment”, explica Magda López de Davidana Petardos. Una possible davallada de vendes a la qual Josep Casajuana de la botiga Stop no dona gaire importància: “El pont no es nota tant i esperem que les vendes siguin semblants a les de l’any passat”. Les bombetes, les bengales, les fonts i, en els últims temps, els coets sense soroll –per a evitar la molèstia als animals– són alguns dels productes més venuts, i augmenta l’adquisició de bateries en detriment dels coets de pal. “Les fonts de llum estan guanyant terreny als petards sorollosos i les bateries contra els coets de pal, ja que són molt més segures en tots els aspectes”, remarca Casajuana.


En l’àmbit pastisser, el panorama és força semblant i Júlia Lluelles, de Llullu Cakes, creu que aquesta “serà una temporada més fluixa a causa del pont”. Normalment, elaboren entre 300-400 coques i el 2024, amb tres dies de pont, “se’n van fer unes 150 menys”, assegura. En la pastisseria fan les tradicionals de llardons, fruita, nata, trufa, crema i s’han especialitzat en les de Kinder, Oreo, festuc i Nutella. “És un volum de feina molt alt, entrarem la nit de diumenge a les 11 de la nit i no ens aturarem fins al migdia”, conclou la pastissera.


A la Pastisseria Muntada creuen que “és tota una incògnita. L’any passat també hi va haver pont i no va anar malament del tot. Estem fent una previsió semblant. La venda és més espaiada perquè hi ha qui se les emporta”, explica el referent del local, Joan Muntada. Nata, trufa, crema, farcida, xocolata cruixent –un dels seus emblemes– i coco-mango-llima com a novetat per aquest any seran algunes de les seves creacions. 

 

IMG 6862 edited edited

La Pastisseria Muntada ja es prepara per a la revetlla de Sant Joan. || A. San Andrés 

Comparteix
M'agrada
Comentaris