10    sequera riu_1440x961
Una imatge preocupant del riu Ripoll sense ni una gota d'aigua al seu pas per les Arenes, just abans de la tardor  || ADF Castellar
22/11/2022 Actualitat
Continua l'episodi de sequera d'un 2022 extraordinàriament càlid i sec

Castellar enfila la recta final de l'any amb menys de 400 l/m2 de pluja acumulada. Els embassaments de Catalunya estan al 34% segons l'Agència Catalana de l'Aigua, una de les dades més baixes de la dècada quant a les reserves d'aigua

R.Gómez

Novembre s'acomiada amb un descens evident i sobtat de temperatures, després d'una tardor amb temperatures primaverals, i fins i tot en algunes jornades més pròpies de l'estiu. És moment de fer el canvi d'armari, de treure els jerseis i els abrics, i la bufanda per a primera i última hora del dia, però de moment el paraigua no ens caldrà a la bossa. La situació cada vegada és més complicada per l'episodi de sequera que ens acompanya des de l'any passat. A hores d'ara, els embassaments de Catalunya estan al 34% segons l'Agència Catalana de l'Aigua, una de les dades més baixes de la dècada quant a les reserves d'aigua. Arran d'aquest escenari generalitzat arreu de Catalunya, el govern ha anunciat que a partir de divendres entraran en vigor tot un seguit de restriccions que afectaran 514 municipis, entre els quals es troba Castellar del Vallès. Les mesures no afectaran el consum domèstic.

 

Concretament, a Castellar del Vallès el 2022 enfila la recta final com un dels anys més secs dels últims trenta anys. "Seguim amb la tònica de l'any passat de poques precipitacions. Excepte el mes de març i l'agost, que va ploure força, la resta de l'any sempre hem estat per sota de la mitjana de precipitacions", explica Jordi Moré, meteoròleg de L'Actual. "Setembre i octubre són mesos tradicionalment plujosos, però aquesta vegada han portat molt poca pluja. Tot i que octubre és habitualment el mes més plujós, enguany ha estat l'octubre més sec dels últims 32 anys", detalla el meteoròleg. A Castellar la mitjana de pluja acumulada d'octubre se situa entre els 90 i els 100 l/m2, però aquest 2022 ha estat de 10,5 l/m2. "Només el febrer de 2022 ha plogut menys que a l'octubre", apunta.

 

Fins ara, segons les dades de l'estació meteorològica de Cal Botafoc, la pluja acumulada durant el 2022 és de prop de 370 l/m2. "És molt poc i si no es produeix algun episodi de pluja excepcional, acabarem l'any com un dels més secs des que es tenen registres", afegeix. Segons les dades de l’estació meteorològica el 2021, juntament amb el 2015, han estat els més secs dels últims 30 anys, amb només 394 l/m2 i 387 l/m2 de pluja acumulada, respectivament. La mitjana anual de Castellar s’enfila fins als 650 litres. El 2015 va ser el primer any, segons les dades de l'estació, en què Castellar no va arribar als 400 l/m2. "Aquests tres registres per sota del 400 l/m2 es concentren en aquests últims anys, però amb un episodi de pluja intensa podria canviar la situació. Ara bé, quan ens apropem a l'hivern la pluja és menys probable, però de vegades passa com amb el cas Glòria, que es va produir al gener", recorda. Tanmateix, Moré remarca que "no és el mateix tenir un estiu sec que una tardor seca". I puntualitza: "l'estiu acostuma a ser sec i no és tan dramàtic com una tardor seca perquè és quan cau la quantitat més gran de pluja de l'any, quan omplim les reserves. Una tardor seca implica rebre molta menys precipitació de la que ens tocaria i agreuja la situació".

 

En referència a les temperatures, la tardor ha estat suau amb temperatures primaverals. "Des del mes de maig fins a l'octubre, aquests sis mesos consecutius, la temperatura sempre ha estat per sobre de la mitjana, i han estat mesos més càlids del que és habitual", subratlla. De fet, octubre no només ha estat l'octubre més sec en tres dècades sinó que també ha batut un altre rècord, ha estat el més càlid dels últims 32 anys segons l'estació de Cal Botafoc. Moré matisa que no s'ha batut el rècord de temperatura absoluta d'octubre que és de 30,5 graus i que es va assolir el 2019, el 2013, el 2011 o el 1991. La temperatura més alta va ser de 29 graus. "Els valors per sobre de la mitjana han estat la norma, i els hem tingut de manera sostinguda. És per això que la mitjana indica que estat el més càlid dels últims 32 anys".

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris