Quesito_617x412
Resultat de les eleccions municipals 2019 a Castellar del Vallès
05/06/2019 Actualitat
Com s’ha mogut el vot entre les darreres eleccions?

El politòleg castellarenc Jordi Mas analitza els darrers resultats electorals que s'han produït a la vila

Jordi Mas

Les tres darreres eleccions a Castellar ens han deixat un resultat que ja veníem avançant: els electors s’han mantingut poc fidels a un partit polític concret i han optat per diferents opcions polítiques a cada un dels comicis. Prova d’això és que la força més votada ha variat a cada una de les tres eleccions: a les generals del mes d’abril va guanyar ERC, a les municipals s’ha imposat el PSC i a les europees Junts ha estat el partit més votat. Els resultats per mesa ens permeten inferir algunes dades interessants sobre el comportament del vot entre eleccions.

 

La dada més destacable ha estat probablement el nou rècord que ha batut el PSC a les municipals, superant els 6.000 votants, xifra que contrasta amb els pobres resultats de la formació socialista en altres comicis a la vila. Ens hem de remuntar fins a deu anys enrere, a les europees del 2009, per veure una victòria del PSC en unes eleccions que no siguin municipals. I és que el passat 26 de maig més de la meitat dels votants del PSC d’Ignasi Giménez van decidir no votar el PSC de Josep Borrell a l’urna del costat que corresponia a les eleccions europees. Aquesta massa de 3.000 votants ha optat principalment per ERC, però els resultats per mesa indiquen que també ho han fet per partits com Podem o el PP, mostra de la gran diversitat d’electors que aglutina el partit que repetirà alcaldia els propers quatre anys.

 

La força guanyadora de les eleccions generals del passat mes d’abril, ERC, no ha pogut repetir victòria ni a les municipals ni a les europees. ERC ha perdut més de 1.000 vots al maig però aquests vots han pres direccions ben diferents: a les municipals han anat cap al PSC i la CUP, gairebé a parts iguals, mentre que a les europees la seva pràctica totalitat ha anat a parar a Junts. La formació de Carles Puigdemont ha sabut capitalitzar vots provinents principalment d’ERC, però també ha rebut més de la meitat dels vots dels electors que havien optat per la CUP a les municipals.

 

Podríem dir que en termes relatius els votants que més han diversificat el seu vot en aquestes tres darreres eleccions han estat els votants de la CUP, que han optat per ERC a les generals, per la CUP a les municipals i per Junts a les europees. Podem i el PP també han tingut una volatilitat prou significativa entre eleccions, però mentre que el vot a Podem ha oscil·lat entre el PSC a les municipals i partits alternatius a les europees, el vot del PP a les generals ha anat a parar principalment a l’abstenció.

Comparteix
M'agrada
Comentaris