riu1_1440x961
Després de les pluges de Setmana Santa, el riu Ripoll baixa amb més cabal Quim Pascual
04/04/2024 Actualitat
Castellar registra l’hivern més càlid dels últims 33 anys

Segons l’estació municipal de Cal Botafoc, la temperatura més baixa, 0 °C, es va donar el 9 de gener i la més alta, 24 °C, el 25 del mateix mes 

Cristina Domene

Castellar ha deixat enrere l’hivern més càlid dels últims 33 anys, període del qual es té registre. Segons les dades obtingudes de l’estació meteorològica municipal de Cal Botafoc, gener i febrer han estat els mesos més càlids mai registrats a la vila. “I encara tenim un altre rècord, la temperatura més alta anotada mai al mes de gener, concretament 24 °C el 25 de gener, quan la més alta fins ara era de 22 °C”, va detallar el meteoròleg Jordi Moré.


Això certifica la tendència dels darrers anys de temperatures més altes del que és habitual: “Una dada molt significativa d’aquestes temperatures altes és que des del març del 2022 cap mes s’ha mantingut per sota de la mitjana, tots han estat iguals o superiors. És a dir, d’aquests 24 mesos, només 4 han estat normals. L’any més càlid va ser el 2022 i el següent més càlid, el 2023”. El pronòstic a curt termini mostra clarament que les temperatures continuaran en els propers dies per sobre dels valors habituals, i tornaran, després d’aquesta Setmana Santa plujosa, al patró suau i d’absència de precipitació. Si mirem a llarg termini, Moré constata que hi ha molta incertesa, però que no s’entreveuen escenaris de pluja abundant que hagin de compensar aquesta manca d’aigua que estem patint. 


Març plujós
Respecte a la precipitació acumulada, aquest primer trimestre del 2024, hi ha acumulat 151 l/m2, i les 2/3  (102 l/m2) parts d’aquesta quantitat han caigut al març, i compensen d’aquesta manera la manca d’aigua del gener i del febrer. “Agafant els valors mitjans dels últims 33 anys, en aquest punt  de l’any acostumen a haver caigut uns 125 l/m2, en portem una mica més. És un bon inici d’any, però encara estem molt lluny de revertir la situació de manca d’aigua perquè tenim un dèficit de precipitació acumulat de tres anys”, recorda Moré, que afegeix que aquest març trenca la inèrcia que portàvem “i ens hem de remuntar al juny de l’any passat per trobar 100 l/m2, però d’aleshores ençà la pluja havia estat per sota de la mitjana”

 

riu2

Al març s'han registrat 102 l/m2 de precipitacions / Q. Pascual


Per posar en context els darrers anys tan secs, si es prenen els últims 33 anys registrats a l’estació de Cal Botafoc, dels cinc anys més secs de tot aquest període, tres són el 2021, el 2022 i el 2023, aquest últim és el més sec, amb 350 l/m2  en tot l’any,  quan habitualment acostumen a caure uns 650 l/m2 . “Això és el que fa que parlem d’aquesta sequera tan intensa que no havíem vist mai, segurament la més greu dels darrers 100-150 anys”, va manifestar el meteoròleg. I és que segons l’expert tenim un dèficit d’aigua acumulat de 800 l/m2. En equivalència, s’ha perdut més d’un any de pluja en aquest període de tres anys. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris