L'any passat també serà recordat per igualar el rècord de temperatura màxima registrada a Castellar, amb 41 graus al juny
En l’àmbit de la climatologia, el 2019 ha estat un any marcat per petits rècords que el faran passar a la història. L’any passat va ser un any lleugerament més sec i més càlid. La temperatura mitjana del 2019 ha estat de 15,9 °, “pràcticament mig grau per sobre de la mitjana”, apunta Jordi Moré, meteoròleg de L’Actual. “El 2019 es trobaria entre els vuit anys més càlids des que portem registres a l’estació meteorològica de Cal Botafoc, és a dir, dels últims 27 anys”, concreta.
En referència a les temperatures, la més alta a què es va arribar l’any passat van ser 41°, i es va registrar el 28 de juny. “Vam igualar la temperatura més alta que mai s’havia registrat en aquesta estació metereològica, el juliol del 1994”, recorda Moré. Aquesta dada s’emmarca en la primera onada de calor de l’estiu, que després de Sant Joan, va castigar no només Castellar, sinó tot el país. “És l’onada de calor més important que hem viscut en els últims anys”, constata el meteoròleg. Al pol oposat, la temperatura més baixa del 2019 es va registrar el 25 de gener, quan els termòmetres de la vila van baixar fins als -1,5 °.
Un febrer primaveral
El primer semestre de l’any, les temperatures es van situar lleugerament per sota de la mitjana habitual, segons revelen les dades registrades per Cal Botafoc, tret dels mesos de febrer i de març, “que van ser puntualment càlids”, remarca Moré. De fet, el febrer del 2019 es va cloure amb la mitjana de les temperatures màximes més alta, amb temperatures molts suaus durant el dia. El febrer de l’any passat la temperatura màxima va ser de 24,5 °. “Vam tenir la sensació que l’hivern s’acabava al gener, i que la primavera s’avançava, però en canvi a partir de l’abril, les temperatures es van mantenir per sota del que és habitual. Per tant, vam tenir la sensació d’una primavera més fresca”, explica l’expert. Un altre rècord es va viure l’abril, que va arribar a la temperatura màxima menys alta dels últims 30 anys, amb només 21 °. Ha estat l’abril més fresc.
Aquesta situació es va capgirar a partir del mes de juny, amb la primera onada de calor. Concretament, des del juliol i fins a finals d’any, les temperatures s’han mantingut per sobre de la mitjana. El setembre de l’any passat va registrar la temperatura mitjana més alta que es té constància a Cal Botafoc. “L’estiu, la tardor i l’hivern han estat més càlids del que és habitual, a excepció del mes de novembre. El mes de novembre va fer més fred del que és habitual. Fins i tot va fer més fred al novembre que al desembre”, puntualitza. “Vam tenir la sensació que l’hivern va començar ràpid, però després les temperatures es van suavitzar”, recorda. El mes de desembre del 2019 també serà recordat per tenir les nits menys fredes de les últimes tres dècades. “La majoria de rècords estan relacionats amb temperatures més altes, menys l’abril, que ha estat el més fresc”.
70 dies de pluja i 582 l/m2
No ha estat un any excepcionalment plujós. El 2019 va ploure 70 dies, en què es van acumular 582 l/m2. , 70 litres menys de la mitjana de pluja acumulada segons les dades climatològiques de la vila. El dia més plujós de l’any passat va ser el 22 d’octubre. Durant la nit, van ploure 102 l/m2. “Tot i que no és habitual que en un dia ploguin més 100 litres, no és una xifra rècord”, detalla Jordi Moré.
Tanmateix, tot i aquestes dades, la majoria de mesos del 2019 van ser secs, i els xàfecs puntuals no van remuntar les estadístiques. “A excepció de quatre mesos, maig, juliol, octubre i desembre, la pluja que queia se situava sempre per sota de la mitjana. En aquests quatre mesos, va ploure més del que és habitual i van compensar una mica el dèficit de pluja. La pluja s’ha repartit durant tot l’any”, reconeix el meteoròleg de L’Actual. De fet, el juliol del 2019 ha estat el més plujós dels últims trenta anys, amb 111 l/m2 de pluja acumulada segons es té constància a les estacions meteorològiques de Castellar.
Un any sense neu
L’expert en meteorologia apunta que durant el 2019 no s’han produït fenòmens excepcionals com ara pedregades o nevades. “No ha nevat, a la vila, cap dia. El més excepcional va ser l’onada de calor de finals de juny, que va ser extensa i generalitzada a tot Catalunya”, afegeix.