27/11/2020 Opinió
Sense ciència no hi ha futur

Com cada any arriba la Setmana de la Ciència, impulsada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI). Aquest 2020 la Setmana de la Ciència arriba al quart de segle, com sempre amb centenars d’activitats de divulgació científica repartides per tot Catalunya, si bé en aquesta edició s’han hagut d’adaptar al format virtual per les restriccions que imposa 
la pandèmia.


La situació excepcional del 2020, a causa de la pandèmia de la Covid-19, ha fet que, com no podia ser d’una altra manera, la temàtica d’enguany se centri en aquesta malaltia, la recerca científica sobre el coronavirus SARS-CoV-2, els seus efectes sobre la humanitat, l’evolució global de l’epidèmia i la carrera per trobar un remei i una vacuna.


Potser mai fins ara la ciència ha resultat tan familiar a la població general com en els darrers mesos. Conceptes com virus, genoma, anticòs, antigen, quarantena, vacuna, immunitat, proves PCR  i molts altres han passat a formar part del nostre dia a dia. 


Vivim pendents dels nous coneixements científics respecte al virus i sobretot dels potencials fàrmacs antivirals i prototips de vacunes que puguin arribar al mercat, i així poder tornat de mica en mica a la normalitat. 


Sens dubte la ciència és la millor garantia per a l’èxit del futur i per una societat més culta, més crítica, més ecològica, més sana i més compromesa. 


Hem d’aprendre d’aquesta pandèmia que ens colpeja, i hem d’entendre sobretot la importància de la ciència com a motor del canvi de les societats, i forçar els governs a fomentar la investigació biomèdica i alhora incrementar la despesa en recerca bàsica i aplicada. Ens en sortirem, bàsicament gràcies a la biomedicina, la microbiologia, la immunologia i moltes altres disciplines científiques que estan treballant incansablement per trobar solucions a aquesta devastadora malaltia. Que no se’ns oblidi quan tornem a la somniada normalitat:  # sense ciència no hi ha futur. 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris