10/09/2021 Opinió
Les sardanes ‘no venen’
Francesc Sagrera

La sardana republicana, la que a finals del segle XIX i primers del XX va representar no solament un signe d’identitat catalana, sinó també un gest d’esquerres al voler substituir fins i tot en les Festes Majors, per una part el CONTRAPÀS, signe de l’excessiu poder eclesial i la SARDANA CURTA, que només ballaven les classes benestants, amb constatats altercats seriosos per aquest motiu en diferents pobles de les comarques gironines.
En general, en contra del que es diu, ni Primo de Rivera ni Francisco Franco es van atrevir a suprimir totalment aquesta sardana llarga o com jo li dic, sardana republicana, ja que simplement prohibien ballades concretes o algunes sardanes en cas que es repetissin o es cantessin o que en certs casos que es ballessin a l’aire lliure i sobretot l’ofegaven no deixant la recapte amb floretes (avui dia adhesius), per finalment acabar-la de rematar quan en temps de Franco, el Frente de Juventudes la va folkloritzar (igual a donar-li un valor de cosa antiga, és a dir, fossilitzar-la), adjuntant-la amb els “Coros i Danzas”.
Total, avui dia la sardana està considerada una cosa de vells, cosa que és mentida, perquè amb els anys que dura, els que ballen haurien de  tenir més de 100 anys. 
Que es comenci a ballar a certa edat, potser d’acord, però els que ho diuen mai han assistit a un concurs de colles on la majoria és jovent, segur.
Per acabar sense cap expressió forta d’indignació, si el comitè de Direcció del Pla d’Actuació del Procicat, en el text jurídic de Resolució  SLT/2212/2021, de 13 de juliol, permet ballar sardanes, amb les mesures pertinents, com he comprovat personalment anant a ballar a Olesa de Montserrat (6); Moià (2); la Garriga (2); Sabadell (aplec); Calella (aplec); Castellar del Vallès (de les 5 possibles, 2)... per què els alcaldes o els seus departaments de cultura, sense concretes competències sanitàries, els deixen decidir sobre si es poden ballar sardanes o no? A Sant Llorenç Savall, el passat dia 10 van iniciar-se certs incidents per part dels balladors. Per cert, personalment vaig telefonar a l’Ajuntament el mateix dia al matí i no crec sigui “adequada” la resposta: “No ho sabem”. Espero que la protesta prosperi. 
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris