07/05/2021 Opinió
Reciclar, una necessitat social
Yolanda Rivera

S'estima que cada persona genera al llarg de la seva vida més de 90 tones de deixalles. És evident que s’han de prendre mesures per reduir les deixalles que generem i per reciclar el màxim possible de tots aquests residus. És un assumpte de supervivència, si no ens prenem seriosament aquest problema acumularem tal magnitud de residus que la vida al planeta es faria insostenible.
Els castellarencs i castellarenques tenen cada vegada més consciència de la necessitat de reduir la quantitat d’escombraries que llencem a l’abocador. 
En aquest sentit, la recollida selectiva de deixalles va arribar el 2020 al màxim històric del 49% del total de residus municipals. Aquesta xifra suposa un rècord històric del total de residus que es van poder valoritzar i ens situa gairebé a l’objectiu que va fixar la Unió Europea l’any 2020 d’arribar al 50%.
Cal felicitar totes les persones que han contribuït a aconseguir aquesta fita i animar-les a seguir aquest camí. 
Al mateix temps és necessari conscienciar la resta de ciutadans.
Tot i que estem en la bona dinàmica, és evident que encara ens queda molt camí per recórrer. Per aquesta raó, des de l’Ajuntament apostem per incentivar els ciutadans a comprometre’s amb la reutilització, el reciclatge o la recuperació de les deixalles.
Des de fa anys, les persones ambientalment responsables poden gaudir d’un descompte de la taxa de residus si fan aportacions a la deixalleria municipal: un 20% si fan 10 o més aportacions i un 10% si en fan entre 5 i 10. També tenen bonificat el rebut de les escombraries les persones que autogestionen la seva fracció orgànica.
Ara, afegint un nou incentiu als castellarencs i castellarenques compromesos amb el reciclatge, amb la posada en marxa del sistema Reciclos. 
Desenvolupat per Ecoembes. Gràcies a aquest sistema, els veïns i veïnes que reciclin les llaunes i ampolles de begudes de plàstic en algun dels contenidors grocs del municipi contribuiran a millorar el seu entorn finançant projectes com la millora de l’accessibilitat auditiva amb la instal·lació de sistemes de comunicació especial adaptats a punts d’atenció ciutadana per a les persones amb audiòfon.
Reduir els residus no és una opció, és una necessitat social.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris