infremra_1440x961
Vacunació de la infermera de la residència Les Orquídies Anna Valerià Cañellas a principis d'any
02/03/2021 Opinió
Quan vacunar no és tan sols un acte individual

La doctora del CAP Castellar, Laura Llobet, escriu a la seva secció Espai Saludable sobre la importància de la vacuna contra la Covid-19 en aquests moments

Laura Llobet Vila

Fa uns dies ens vam posar la vacuna contra la COVID-19, al CAP. Recordo un ambient especial, d'alegria i por a la vegada, però sobretot de molta esperança. Un dia per la memòria col·lectiva de l'equip, perquè el cansament emocional és molt alt i necessitem avançar tots junts per fer front a aquesta pandèmia.

 

 Les vacunes han estat sempre una de les eines més efectives per prevenir malalties. Protegeixen, augmenten l’esperança de vida i salven cada any milions de vides. En l'estat global d'emergència sanitària que ens ha tocat viure, el desenvolupament d'aquestes vacunes ha estat un repte mundial sense precedents. És gràcies a aquesta estratègia conjunta i també a una resposta internacional organitzada i eficaç que s'han aconseguit varis tipus de vacunes en temps rècord. Evidentment s'han invertit amplis recursos econòmics de diferents països per finançar-ho i a més a més s'han escurçat tràmits burocràtics sense així alterar els criteris que garanteixen la seva seguretat i l'eficàcia. 

 

 Vacunar-se sempre ha estat una opció personal, però amb la COVID-19 pren més rellevància la solidaritat i la responsabilitat col·lectiva d'aquesta vacuna. Com més persones es vacunin, més dificultats tindrà el virus a l’hora de propagar-se. Desconeixem encara alguns aspectes i serà el temps, com sempre, qui ens ajudarà a esbrinar-ho (la duració de la immunitat, si ens faran falta dosis de record, si les noves variants respondran a aquestes vacunes, la transmissibilitat del virus post-vacunació i com de segures seran a llarg termini). Els efectes secundaris en general són lleus, només un 0,0003% ha patit una anafilaxi en els primers minuts i en cap cas ha estat mortal. A Israel, país capdavanter en vacunació, gairebé tots els adults de més 60 anys ja han rebut una o dues dosis de la vacuna i els efectes beneficiosos ja comencen a veure’s; el número de casos simptomàtics ha disminuït moltíssim i la probabilitat de desenvolupar la malaltia greu és molt més baixa. A més, els estudis preliminars mostren una reducció significativa en la càrrega viral en les persones un mes després d’haver començat a administrar la primera dosi, suggerint que la vacunació també pot reduir la transmissió. Molt bones notícies doncs!

 

 Un altre aspecte a mencionar indubtablement és el gran valor econòmic d'aquesta vacuna. El gran repte i punt de partida per la tornada a la normalitat econòmica és arribar a l'esperada immunitat de grup. Per tant, el país que vacuni amb més rapidesa marcarà una gran diferència respecte els altres.

 

 Ja hem començat a vacunar de la COVID al col·lectiu més vulnerable, majors de 80 anys i grans dependents al CAP. L’estratègia de vacunació s'estructura en diferents etapes segons la disponibilitat de les dosis i d'acord amb els col·lectius prioritaris establerts. Us informarem adequadament quan arribi el moment de vacunar el vostre grup. Actualment no es poden vacunar els menors de 16 anys, les gestants i mares lactants, els pacients amb la malaltia COVID-19 activa o en aïllament per contacte estret, i les persones amb antecedents personals d’anafilaxis greu.

 

Hem vist i seguim veient patir a molta gent per la COVID-19. Hem viscut de primera mà la por, la confusió, la soledat i el dolor dels familiars. La vacuna és l'eina principal per fer front a la pandèmia. Vacunen-mos per nosaltres però també pels altres. Vacunem-nos per tots aquells que no han tingut aquesta opció i que malauradament ja no estan entre nosaltres. Vacunem-nos per recuperar tot allò que omple la nostra vida. Vacunem-nos perquè tornin les abraçades, tan necessàries per la nostra salut... Vacunem-nos, sí, per formar part de la solució.

Comparteix
M'agrada
Comentaris