17/12/2021 Opinió
El problema dels lactants per accedir a l’escola bressol municipal
Mariona Roca

El període d’inscripció a les escoles bressol municipals és durant el mes de maig, i només s’hi poden inscriure nadons que ja hagin nascut. Això vol dir que si el teu fill neix a partir del mes de juny, fins al setembre de l’any següent no tindrà accés a escola bressol pública. 


Però és que l’any següent, si a l’hora de la preinscripció hi ha més places demandades que disponibles, els infants que ja han estat matriculats a l’escola tenen prioritat. I d’aquesta manera, els que van néixer després del període de preinscripció l’any anterior no només no hauran pogut accedir al primer curs, sinó que tindran menys opcions de triar escola perquè hi haurà unes places ocupades ja d’entrada.


I aquest és el nostre cas, i el de moltes altres famílies del poble: vam ser pares al mes de juliol i tot i tenir la previsió que al mes de gener ens reincorporaríem tots dos a la feina i que per tant la petita hauria de començar a l’escola bressol, no hem tingut accés a la plaça. I evidentment no se’ns ha tingut en compte en la obertura de grups, tot i fer-ho constar en el moment de la preinscripció. Així que fins al setembre del 2022, quan la nostra filla tingui els 14 mesos, no tenim dret a plaça en cap escola bressol municipal. I en el cas que l’escola bressol que hàgim marcat com a preferent a la preinscripció tingui excés de demanda, ens haurem de disputar en sorteig les places que sobrin un cop assignades, entre d’altres, les dels qui ja han estat matriculats al centre el curs anterior.


La única solució que se’ns ha ofert és apuntar-nos en una llista d’espera per si en algun moment algun infant es donés de baixa de l’escola, o per si casualment des d’instàncies superiors es decidís obrir un grup nou en algun moment indeterminat del curs. Com si les famílies no tinguéssim res més a fer que esperar el moment, sense cap termini ni previsió, de reorganitzar la logística familiar per tornar a treballar passats els tres mesos i mig de baixa de maternitat.

 
Tan difícil seria que els lactants poguessin incorporar-se en qualsevol moment del curs? O obrir diferents períodes d’inscripció per a lactants? O fer una previsió dels lactants que començarien a utilitzar aquest servei al llarg del curs perquè a l’escola es puguin organitzar els grups? 


Per què si les escoles bressol de titularitat municipal acullen a infants a partir de 4 mesos, nosaltres no els hi podem portar fins als 14?
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris