14/01/2022 Opinió
El pessebrisme, declarat patrimoni cultural immaterial
Joan Juni

El Ministeri de Cultura ha declarat el pessebre com a manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial, que contribueix al coneixement de la cultura popular en mostrar per mitjà de les seves escenes, de manera didàctica i atractiva, modes de vida i oficis tradicionals, alguns ja desapareguts.
Segons publica el BOE del dia 5 de gener, aquesta consideració està justificada per la seva “forta càrrega identitària, en estar interioritzada en els individus i en els grups humans, remetent a la biografia individual i col·lectiva”.
Es tracta d’un patrimoni “viu i dinàmic, experimentat i rememorat en temps present, i preservat tradicionalment” per les comunitats que l’han transmès al llarg del temps i que l’han recreat intergeneracionalment.
Dins dels valors culturals que aporta el pessebre destaca el de compartir una identitat col·lectiva present a totes les regions espanyoles, la seva contribució a la transmissió de coneixement de la cultura popular mostrant oficis tradicionals i modes de vida de vegades ja desapareguts.
A més, el BOE ressenya que contribueix a preservar oficis artesanals especialitzats i la seva dimensió econòmica i productiva, la riquesa dels seus béns mobles associats, la transmissió i la recreació a través de la seva pràctica de coneixements, habilitats i destreses, la seva estreta relació amb la tradició oral, narrativa i musical, la importància de l’associacionisme sobre aquesta manifestació i la seva projecció internacional.
El pessebre comprèn tant l’art de fabricar les figures del pessebre a través dels seus artesans com el col·lectiu especialitzat a dissenyar i muntar el pessebre, emprant certs coneixements i destreses, en un procés en què s’apliquen tècniques i pràctiques tradicionals i actuals, transmetent a l’espectador sensacions emocionals i simbòliques.
El BOE també detalla els diferents tallers artesanals de figures de pessebre entre els quals inclou Castellar del Vallès (Montserrat Ribes).
Aquesta publicació és un pas més en la tramitació de l’expedient per al reconeixement del pessebrisme com a patrimoni cultural immaterial per la Unesco, desitgem que es compleixi aquesta fita l’any 2023, que es commemoraran els 800 anys des que Sant Francesc d’Assís va fer el primer pessebre a Itàlia.
Aquest expedient a la Unesco l’està tramitant la Federació Internacional del Pessebrisme. Aquesta federació neix l’any 1952 a Barcelona, on els representants de set associacions pessebristes van fundar una associació internacional sota la denominació d’UN-FOE-PRAE (Universalis Foederatio Praesepistica), unint corporacions pessebristes de tot el món que es dediquen a la promoció del pessebre.  Actualment formen part d’aquesta associació 20 organitzacions pessebristes d’Europa, els EUA, l’Argentina i el Brasil.
Des de l’any 2021, la junta de l’UN-FOE-PRAE, està formada per pessebristes catalans, inclosa la presidència, i tots ells també són a la junta de la Federació Catalana de Pessebristes, de la qual el Grup Pessebrista de Castellar va ser un dels fundadors, la nostra entitat ostenta el número 2, després de Barcelona. 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris