16/10/2020 Opinió
No als comportaments sexistes a l’educació ni enlloc
Àngela Bailén

Arran de la denúncia pública d’un grup d’alumnes respecte del presumpte comportament sexista d’un professor al nostre municipi és prioritària la reflexió com a comunitat.
Amb independència de les resolucions que prengui el Departament d’Educació, una vegada el professor ja està apartat del centre educatiu, i sense qüestionar la presumpció d’innocència, és evident que qualsevol comportament que pugui interpretar-se com una agressió masclista és un fet que cal denunciar i rebutjar en tots els àmbits.  
Que dones joves de Castellar s’hagin empoderat per mobilitzar-se i denunciar uns suposats fets continuats en el temps és una actitud molt valenta i  lloable,  tenint en compte que fa uns anys s’haguessin normalitzat i acceptat determinades actituds i comentaris masclistes totalment fora de lloc i molt menys dins d’un aula. 
Cal posar en valor la sensibilització i l’educació que s’ha fet durant aquests últims anys envers la violència masclista perquè les joves decideixin organitzar-se i que, fins i tot, apareguin crítiques i mobilitzacions a altres municipis, fet, d’altra banda, que evidencia que estem parlant d’un problema més generalitzat i no tan sols d’un cas aïllat.
La violència envers la dona, no només és la física –execrable però evident–, sinó que pot ser molt més subtil i imperceptible: des de l’educació que donem a les nostres filles a casa, fins a determinades actituds dels nostres mateixos companys, que sovint inconscientment ens fan palès un paternalisme condescendent; passant per un ample ventall de situacions incòmodes i injustes, que ens recorden que encara ens queda molta feina a fer i que sortosament les nostres joves ho tenen més clar que altres generacions.
El mes vinent commemorem el Dia Internacional contra la Violència envers la Dona, i recordarem malauradament tots els feminicidis esdevinguts aquest any, la seva conseqüència més brutal i esfereïdora. 
Hem de seguir fent feina de sensibilització i campanyes per seguir prenent consciència,  ja que acaben donant el seu fruit: n’hem tingut un viu exemple.

Comparteix
M'agrada
Comentaris