515  Votacions_617x412
Votacions.  
05/04/2019 Opinió
Mai havíem tingut tantes eleccions en poc temps
Jordi Mas

Castellar viurà tres eleccions diferents en els propers dos mesos. El 28 d’abril se celebraran les eleccions generals al Congrés dels Diputats mentre que el 26 de maig es celebraran les eleccions europees i municipals. Si bé en la història de la democràcia hi ha hagut dues ocasions en què el poble ha viscut tres eleccions en un mateix any, 1999 i 2015, mai les tres s’havien produït en un període tant curt de temps.


Aquesta coincidència de processos electorals podria fer pensar que es produiran dos efectes en el comportament de l’elector. 
En primer lloc, podem pensar que és més probable que, per coherència, l’elector acabi votant el mateix partit en les tres eleccions que no pas si aquestes es produïssin en intervals més espaiats en el temps. 


I en segon lloc, també podem suposar que l’orientació del vot en les eleccions que es produeixin abans en el temps acabi determinant el vot en les dues següents eleccions. En altres paraules, semblaria lògic que votéssim el mateix al Parlament Europeu i a les municipals i que aquest vot estigués molt influenciat pel que haguem votat prèviament a les eleccions generals.


Si ens fixem, però, en el que ha passat fins ara a les eleccions a Castellar veurem que aquests efectes no són tant clars. On hi ha més influència en eleccions que s’han produït en el mateix dia és en la participació. Tant el 1987 com el 1999 municipals i europees van coincidir el mateix dia i la participació va ser gairebé idèntica. Pel que fa als vots a partits, però, hi ha hagut diferències prou significatives.


Al llarg de la història trobem diversos exemples amb canvis importants de vots entre eleccions. Sense anar més lluny, el primer any amb coincidència electoral va ser el 1979. Les eleccions generals i les municipals es produïen amb menys d’un mes de diferència i CiU va ser la força més votada a les generals i el PSC a les municipals. Una de les diferències més sonades va ser el 2011. Aquell any hi va haver al maig eleccions municipals en què el PSC va aconseguir més del 50 per cent dels vots, mentre que a les generals de l’octubre CiU va ser el partit més votat amb el 32 per cent de vots. El 2015 es van produir en poc més de mig any tres eleccions: el PSC va revalidar l’alcaldia amb un 45 per cent dels vots, però només va obtenir un 12 per cent a les eleccions catalanes del setembre, en què va guanyar Junts pel Sí. A les generals del mateix any del desembre, en canvi, En Comú va ser la força més votada. 


És poc probable, doncs, que amb el resultats de les eleccions generals de l’abril a Castellar puguem predir què passarà a les municipals i les europees. Tampoc és d’esperar que hi hagi una consistència molt elevada en el vot entre municipals i europees encara que se celebrin el mateix dia.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris