26/07/2019 Opinió
La plaça de la Miranda no es toca
Junts per Castellar

Certament, l’accés a l’habitatge és un dels reptes pendents d’abordar al nostre poble. L’augment generalitzat dels preus de l’habitatge combinat amb una oferta molt limitada ens aboquen a prendre accions urgents per tal de reconduir la situació. Aquesta qüestió era una de les prioritats del nostre programa electoral. Concretament, en el nostre programa fèiem un èmfasi especial en el problema de la falta d’habitatge social. Ens complau saber que l’Ajuntament està en contacte amb l’Incasòl per tal de construir habitatge de protecció oficial en el nostre municipi. Per això, l’equip de govern proposa una modificació del POUM; concretament una zona de la plaça de la Miranda (Can Carner), darrere l’IES Castellar que fins el ple de dimarts passat era zona verda, perquè s’hi pugui edificar. Aquesta proposta va ser portada al ple municipal per a la seva aprovació. Es va aprovar amb el suport de totes les formacions a excepció de Junts per Castellar. 


La nostra oposició a aquesta mesura no vol dir que estiguem en contra de la construcció d’habitatge de protecció oficial, ans el contrari. El nostre rebuig a aquesta proposta en concret  –en els termes en què s’ha presentat per part de l’equip de govern – obeeix a dos criteris principals.


D’una banda, hi ha un principi que per a nosaltres és molt important, i és que avui dia s’ha de ser molt rigorós a l’hora de construir en zones verdes. L’experiència ens ha demostrat que, un cop es posa ciment en un lloc, ja és definitiu i és molt difícil tornar a recuperar l’espai. Castellar és un poble on, si bé està envoltat d’espais naturals, els espais verds dins de l’entorn urbà escassegen cada cop més. La dinàmica dels darrers anys pel que fa a les places i espais verds de la vila no és la mateixa, en lloc de fer cada vegada places menys dures i mantenir els arbres i zones verdes, sembla que ens dediquem a reduir-les. Per tant, creiem que és molt millor pensar en altres possibilitats i buscar una altra opció requalificant altres zones, si convé, però només en casos molt extrems perdre zones verdes de dins el municipi. 


A això s’hi suma que el veïnat d’aquesta zona és especialment sensible a aquesta requalificació per la densitat d’edificis antics que hi ha en un espai que d’una banda limita amb la carretera de Sabadell (amb les conseqüents molèsties per als veïns de fums, soroll i inseguretat viària) i d’altra banda limita amb un barranc, amb aquesta zona verda enmig. La plaça de la Miranda permet que l’espai pugui respirar.

D’altra banda, vam votar-hi en contra per un tema ètic i de justícia en el procediment, per la consideració que creiem que se’ls deu als veïns de la zona, que no han estat consultats en cap moment. Tampoc se’ls ha explicat quines implicacions tindria per a ells aquest projecte. Tenim coneixement que s’està produint un moviment veïnal en contra d’aquesta mesura i que ja han recollit més de 600 signatures i ens hem posat a la seva disposició per representar la seva perspectiva.


La construcció de pisos en l’actual emplaçament de la plaça Miranda acabaria amb l’últim espai verd que queda en aquesta zona del municipi. Un cop s’hi construeixi, aquest indret mai tornarà a ser zona verda. Hem instat l’equip de govern a identificar altres zones més adequades per fer aquesta promoció i hem ofert la nostra col·laboració a fer el canvi possible, políticament. Fins a quin punt hem de deixar que la política de l’Incasòl decideixi el model urbanístic de Castellar? Creiem que és un dret dels ciutadans opinar sobre el poble que volem i que és feina de l’Ajuntament vetllar per lligar les necessitats i opinions de la gent amb les demandes d’altres administracions. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris