05/12/2019 Opinió
La inclusió plena és i ha de ser l’objectiu
Junts per Castellar

Aquest dimarts passat es commemorava el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Un 3 de desembre més, es van fer visibles les barreres a què s’enfronten aquestes persones en la seva vida diària. En els darrers anys s’ha avançat molt en la sensibilització, sobretot per part de l’administració, envers les dificultats que suposa tenir una discapacitat. Fruit d’aquest procés de sensibilització, s’ha desenvolupat legislació específica per blindar els drets d’aquestes persones i equiparar-los als de la resta de la població, com ara el dret a l’accessibilitat en el cas de persones amb mobilitat reduïda.  
No obstant, encara ens queda molta feina per fer. Més enllà de l’acció pública, també cal la implicació de tota la societat. Un exemple molt clarificador és l’ús inapropiat de les places de pàrquing per a persones amb mobilitat reduïda amb l’excusa que “és un moment”. En aquest sentit, trobem encertada l’acció desplegada pel nostre Ajuntament, provinent de la taula d’accessibilitat en què participem totes les forces polítiques amb representació i les entitats del sector, que busca donar més visibilitat a les places reservades per a discapacitats i evitar-ne l’ús indegut. 
De discapacitats n’hi ha de molts tipus, però les persones que en tenen alguna sovint s’enfronten, en major o menor mesura, a un aïllament social imposat.
Com a societat, és un imperatiu moral crear les condicions idònies perquè aquestes persones es sentin 100% integrades en la comunitat i puguin fer vida normal, malgrat la discapacitat. 
Això passa per oferir acompanyament, recolzament i mitjans a aquestes persones perquè guanyin en autonomia i se sentin plenament integrades en la comunitat. 
L’ésser humà és un animal social, i com a tal, les relacions socials són una part important del benestar de l’individu. La inclusió plena és i ha de ser l’objectiu. Totes les vides humanes són importants i una societat plenament inclusiva és garantia de benestar, tant per a les persones discapacitades, com per a la societat en el seu conjunt.A Castellar podem estar orgullosos de tenir organitzacions compromeses amb la inclusió de les persones amb discapacitat, com ara el TEB Castellar o associacions com el SonaSwing, entre d’altres. Des d’aquí, tot el nostre reconeixement a la tasca cabdal que desenvolupen. 
No oblidem, però, que és tasca i responsabilitat de tots i totes construir una societat que no es podrà dir avançada mentre no sigui inclusiva.   

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris