19/06/2020 Opinió
La importància dels nostres espais fluvials
Ignasi Giménez

Els rius, les rieres i els torrents són elements essencials i indispensables pel funcionament del nostre ecosistema i per entendre el nostre territori.
Formen part indissociable de la nostra cultura, els nostres costums i de supervivència de les nostres espècies. La història i el desenvolupament de Castellar estan íntimament lligats des de sempre al Riu Ripoll.
Tot i així, al llarg dels anys, majoritàriament per la mala acció humana, s’ha produït una trista degradació, tant de les aigües com de la llera. La plena recuperació del Ripoll és un dels principals objectius que ens hem proposat com a municipi pels propers anys.
En aquest sentit, recentment es van posar en marxa, per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), una sèrie d’actuacions de millora que afectaven al tram del Ripoll entre el pont del Turell i la resclosa de la font de la Riera. També es va condicionar un important tram del torrent de Colobrers.
Aquesta recuperació del tram del Ripoll ha estat possible gràcies a la remarcable col·laboració d’una setantena d’alumnes  de l’Institut de Jardineria i Agricultura ‘Les Garberes’ del nostre municipi, treballant amb Naturalea, l’empresa encarregada de la feina.
Aquesta setmana vaig tenir l’oportunitat de visitar les obres acompanyant al director de l’ACA, Lluís Ridao. La visita va evidenciar la necessitat de continuar treballant per la millora i la conservació dels nostres espais fluvials.
Un bon manteniment i conservació de les lleres és fonamental per afavorir la lliure circulació de les aigües superficials i evitar problemes per inundacions en crescudes, especialment en un moment en que els fenòmens climàtics són cada vegada més extrems.
Preservar el nostre patrimoni natural i històric és una prioritat i una obligació moral.
Castellar ha de viure de cara al Ripoll.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris