606 Recreacio d'un retaule de Sant Esteve de Jaume Serra_1440x961
Recreació d'un retaule de Sant Esteve de Jaume Serra Joan Mundet
26/03/2021 Opinió
De festes i patrons...
Sílvia Sáiz


Divendres passat vam celebrar la diada de Sant Josep. I a la nostra vila era dia festiu. Però, és Sant Josep el nostre patró o ho és Sant Esteve?... i no ho havia estat abans Sant Iscle?


Efectivament, els nostres primers patrons havien estat Sant Iscle i Santa Victòria. Als inicis del segle XVIII, a Tolosa, un veïnat de Sant Esteve de Castellar, situat al voltant del Puig de la Creu, en l’actual emplaçament de la vila de Castellar, hi havia una petita capella dedicada a Sant Iscle i Santa Victòria. D’aquí el nom del carrer de Sant Iscle, ja que la capella estava situada a l’indret on ara està construïda l’església parroquial.


La veritat és que el nostre patró és Sant Esteve i a Castellar tenim nombroses referències al sant. Primer de tot hem de comentar que el darrer nom de la vila era el de Sant Esteve de Castellar, i malgrat que el topònim Castellar es va començar a emprar durant la II República no serà fins el 9 de març del 1954 quan el Govern Civil no aprova oficialment que el nom de la vila sigui Castellar del Vallès. Però altres referències destaquen la importància de Sant Esteve a la localitat: així, la titularitat de l’església parroquial és la de Sant Esteve i així és coneguda arreu; també tenim una escola amb el nom de Sant Esteve i una avinguda amb el nom del sant i també havia existit una capella dedicada a Sant Esteve a la fàbrica de can Barba i una coral amb aquest nom.


De tota manera la presència de Sant Josep també és important: la capella del Palau Tolrà estava dedicada a aquest sant, com també la capella de l’Obra Social Benèfica, ja que la comunitat de religioses que es van establir a la població eren la Comunitat de Germanes de Sant Josep Vetlladores de Malalts; més endavant la Coral Sant Josep va prendre el nom de la capella on assajaven en els seus inicis. També hi havia una capella dedicada a Sant Josep a la masia de ca n’Ametller al segle XVIII. Del 1899 destaca la fundació del Montepío del Patrocinio de San José, més tard convertida en la Mútua Castellarense.


Malgrat la importància dels dos sants, el patró de la vila és Sant Esteve, però per quin motiu és festa el dia de Sant Josep? Durant molts anys el dia de Sant Josep era festiu, es celebrava San José Obrero, però amb l’arribada de la democràcia aquesta festivitat es va perdre; a Castellar va seguir sent festiu i es va adoptar com a festa local ja que el dia del nostre patró, Sant Esteve ja és dia festiu a tot Catalunya. D’aquí que encara avui, el dia de Sant Josep, sigui festa local. 


I una altra curiositat: des de 1948 vinculem la festivitat de Sant Josep amb el Dia del Pare gràcies a una mestra, Manuela Vicente Ferrero, que impartia classes al barri madrileny de Vallecas, que va arribar a la conclusió que la millor data per celebrar el Dia del Pare era el 19 de març, festivitat de Sant Josep, figura del pare terrenal de Jesús de Natzaret.


També cal recordar la importància que tenia a Castellar la festivitat de la Mare de Déu d’Agost ja que antigament se celebrava la Festa Major al voltant del 15 d’agost. Balls, envelats, repics de campanes, serenates, concerts... marcaven aquests dies de festa gran i no serà fins el 1932 quan es va introduir el castell de focs com a fi de festa. Però a partir de 1972 la data de celebració de la Festa Major va canviar: va passar de mitjans d’agost al mes de setembre ja que a partir del moment en què es va generalitzar l’ús del cotxe i la platja va ser un reclam per a milers de persones, la gent aprofitava els dies de vacances per marxar dels pobles i gaudir d’un altre tipus de lleure, a la platja o als seus pobles d’origen. La veritat és que aquest canvi de dates de la Festa Major no va ser gaire ben acollit al poble i tothom creia que aquesta nova data no tindria massa recorregut!!!


Així doncs, veiem com, amb els anys, tot ha anat canviant i que tots nosaltres, dia a dia, estem contribuint a dibuixar la història col·lectiva de la nostra vila. 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris