01/12/2023 Opinió
Fanals amb il·luminació led
Joan Juni

El juliol del 2021 els anteriors regidors de Junts per Castellar van presentar una moció, a proposta de l’executiu, de la qual ja en formava part, per canviar totes les lluminàries del municipi pel sistema led. Castellar era dels pocs municipis que encara no havia fet transició a la nova tecnologia i això comportava una despesa considerable del cost energètic del municipi, amb l’increment important que patíem en aquell moment. Han estat molt diners destinats a pagar el cost de l’electricitat que es podien haver destinat a millorar altres necessitats del municipi. Aquella moció es va aprovar amb el compromís d’incorporar una partida en els pressupostos del 2022, però els tempos no han estat els que desitjàvem. Ara s’ha pogut finançar amb una subvenció de la Diputació adjudicada en el mandat anterior, i un cop passats tots els tràmits s’han començat a canviar per un sistema molt més modern que, també com demanàvem a la moció, incorporessin els últims avanços tecnològics per poder-los controlar tots informàticament a distància i regular la intensitat lumínica depenent de la zona i l’hora per reduir encara més el consum de cada fanal. També ens permet detectar qualsevol incidència per solucionar-la en la brevetat més gran possible.
El contracte que tenia l’Ajuntament amb la concessionària del manteniment de l’enllumenat públic només els obligava a canviar poc més de 100 fanals a l’any; en tenim uns 6.000, imagineu els temps que hauria comportat canviar-los tots.
Celebrem que al final es faci efectiu el canvi, que millori la il·luminació de tot el municipi i que tinguem tots els carrers amb els lúmens adequats tal com reflecteix el contracte que hem pogut consultar. També és molt important la reducció de contaminació lumínica de tot el municipi i el seu cost.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris