28/05/2021 Opinió
Els ERTO i la declaració de la renda 2020: sempre plou sobre mullat
Junts per Castellar

Al ple de dimarts passat, 25 de maig, des de Junts per Castellar vam defensar una moció per exigir a l’administració central de l’Estat que canviï els criteris que afecten la declaració de renda 2020 per a les persones que van percebre un subsidi per ERTO l’any 2020. L’objectiu era clar: evitar més patiment a algunes de les persones que més han estat patint la crisi social i econòmica provocada per la pandèmia. És intolerable que es faci pagar a algú que rep una ajuda de mínims pel fet d’haver-la rebut.
La sorpresa va ser majúscula quan vam constatar que, justificant-se en motius de poca substància política (no desqualificaven la proposta, sinó que dubtaven del rigor tècnic d’algunes de les paraules utilitzades), l’equip de govern del PSC votés en contra de la proposta sense presentar cap esmena. L’argument de més pes per votar-hi en contra? Segons ells, la proposta “arriba tard”; un argument buit si tenim en compte que les modificacions que exigíem al govern de la seva matriu a la capital de l’Estat podrien ser aplicades retroactivament sobre qualsevol ciutadà que ja hagi fet la declaració. 
Les persones que han patit la crisi i han hagut de subsistir amb subsidis d’ERTO que no arribaven per part del govern del PSOE a l’Estat ara es troben que el govern del PSC a Castellar no està disposat a sumar esforços amb altres grups per defensar-los davant la voracitat injustificable i malaltissa d’Hisenda.
No entenem la necessitat d’altres grups d’amagar-se rere “qüestions tècniques” enfront d’una qüestió tan seriosa i que afecta moltes persones a Castellar, i ens decep veure que hàgim sigut incapaços de treballar en equip pel bé dels ciutadans. Hauríem preferit, per exemple, que tant l’equip de Som de Castellar-PSC, com d’ERC o la mateixa CUP, ens haguessin demanat preparar-la millor de forma conjunta i lluitar pels drets de les persones més vulnerables davant l’actual crisi. Però no ha sigut així.
És cert que cal una reforma integral, com va demanar ERC (justificant sobretot així la seva abstenció), però teníem l’oportunitat, amb l’excusa dels ERTO i les noves desigualtats socials que es produeixen, de fer un pas en aquesta direcció. Les millores no es poden fer sempre de cop; cada pas suma.
A Junts creiem que la gent està cansada que els partits evitin arribar a acords per detalls i debats buits de contingut. Constatem que, amb raó, la ciutadania exigeix solucions als problemes reals que patim les persones. Això exigeix actuar amb generositat; una generositat que hem trobat a faltar a Castellar quan hem volgut defensar les persones que han patit un ERTO.

Comparteix
M'agrada
Comentaris