26/06/2020 Opinió
Dues apreciacions
Francesc Sagrera

Aquestes dues apreciacions puntualitzacions i crítiques van dirigides directament als responsables de Ràdio Castellar i a la redacció de L’Actual. 
Conseqüentment també al responsable polític que sempre, sobre aquestes matèries, calla i emmudeix quan des d’aquests comentaris li tirem floretes.
Primer. Ràdio Castellar: Dissabte dia 20 almenys fins a dos quarts d’onze que és quan estic redactant la queixa, no funcionava. 
Per què? Potser perquè era l’últim dia de primavera, perquè demà al món hi haurà un eclipsi de sol o perquè algú ja massa vegades se li ha permès fer (amb carinyo) “el cràpula”. 
Segon. L’Actual: En el passat número 571 del període del 19 al 25 de juny, dedica, com Déu mana, més de mitja pàgina a la celebració del Dia Internacional de la Música, insistim, com ha de ser. 
Però per al seu coneixement els comunico que aquest dia es va establir gràcies a Yehudi Menuhin, l’any 1975, però no es va imposar a la Societat Universal fins l’any 1980.
No obstant, un esdeveniment tan nostre com el Dia Universal de la Sardana creat 15 o 20 anys abans, segons es miri, no en feu cap referència. 
El Dia Universal de la Sardana el va establir l’Obra del Ballet Popular l’any 1960 i ja fa uns quants anys es va establir celebrar-lo el diumenge anterior a Sant Joan.
El manifest d’aquesta diada l’han proclamat personatges com Josep Carner, Víctor Català o el bisbe Pere Casaldàliga.
En tot el món aquest dia s’escola una sardana. (Enguany Cant d’amor de Josep Vicens i Juli “l’avi Xaxu”, amb motiu dels 150 anys del seu naixement). 
Diem a tot el món perquè com a mínim s’escolta a tots els casals catalans i abans del confinament a totes i cada una de les ballades, aplecs i concerts sardanístics. 
Alguna referència en fèiem, aquest cap de setmana, en el programa de Ràdio Castellar Renaixença, el que no es va escoltar el dissabte dia 20 de 9 a 11 del matí.Esperem, respectivament esmeneu, l’error i l’oblit en propers anys i edicions.

Comparteix
M'agrada
Comentaris