01/10/2021 Opinió
Els diners que no vam poder gastar el 2020
Grup municipal d'ERC

Al darrer ple municipal vam aprovar la liquidació del pressupost del 2020, on s’explica què ha ingressat l’Ajuntament i en què s’ho ha gastat. 
Tota crisi deixa en evidència els punts febles de qualsevol sistema, la liquidació del pressupost 2020 de l’Ajuntament de Castellar dona indicadors molt clars de les febleses de l’administració local a Castellar. 
El panorama és preocupant: 
Una estratègia política equivocada.Ingressem molt més del que som capaços de gastar. Les ajudes, tal com estan plantejades, no funcionen prou. 
L’Ajuntament de Castellar té un problema d’organització interna que el fa ser ineficient. Les entitats han passat la mà per la cara a l’Ajuntament pel que fa a programació cultural en temps de pandèmia. 
Suma o Vilabarrakes en són un exemple. Una incapacitat manifesta de fer allò que s’anuncia públicament es diu. 
Paradoxalment, l’any de la pandèmia ha estat un any de guanys econòmics per a l’Ajuntament de Castellar. En plena crisi, ha ingressat 3 milions d’€ més del que ha estat capaç de gastar. 
Els estalvis de partides que, per motius obvis, no s’han pogut realitzar han cobert de sobres els sobrecostos. Res a dir en aquest sentit, però hi ha hagut una estratègia política equivocada: 
Per ajudar els sectors econòmics s’ha optat per cobrar íntegrament els impostos i després concedir ajudes. 
Les dades demostren que ha estat una errada, perquè hem ingressat molt més del previst:  
Un milió d’€ de més pel que fa a impostos directes.
271.000 € més en indirectes (pensàvem ingressar 190.000 i hem recaptat 461.000€).
1.775.000 € de més d’ingressos d’altres administracions. 
I l’Ajuntament de Castellar ha ajudat molt menys  del que havia dit el grup de govern. 
Del 1.150.000 d’ajudes anunciades a famílies, comerços, autònoms i empreses, només n’ha pogut repartir 570.00. Més de mig milió d’€ en ajudes van quedar al calaix. 
En el moment de més crisi, quan el teixit econòmic i social necessitava més suport, l’Ajuntament de Castellar no va tenir la capacitat de ser ni ràpid ni eficient. Això és una evidència i hauríem de treballar per a millorar-ho: ingressem molt més del que som capaços de gastar. 
Segona evidència: les ajudes, tal com estan plantejades, no funcionen prou. 
L’Ajuntament de Castellar ha trigat gairebé un any i mig a poder copiar la campanya d’ajudes al comerç que vam impulsar els regidors d’ERC i posar-la al carrer. Amb molts més diners públics, evidentment, però un any i mig després quan tots els indicadors econòmics del comerç de proximitat són positius. 
Està molt bé, la campanya, però arriba massa tard. 
Aquesta és una tercera evidència amb molt marge de millora: l’Ajuntament de Castellar té un problema d’organització interna que el fa ser ineficient.  
Finalment, una darrera evidència que les resumeix totes: 
Aquest grup de govern anuncia i explica molt més del que pot acabar fent. 
No deixa de ser paradoxal que en un any en què s’ha pogut gastar molt poc, un dels llocs e què s’ha gastat molt més del previst, 42.000 € més del previst, a banda de sanitat i residus, sigui justament comunicació.

Comparteix
M'agrada
Comentaris