24/07/2020 Opinió
Els diners dels castellarencs s’han de quedar a Castellar
Junts per Castellar

Mentre escrivim aquest article, s’està sotmetent a votació en sessió plenària al Congrés una proposta del Ministeri d’Hisenda i de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que planteja la transferència de part dels romanents de tresoreria dels ajuntaments al Govern central per fer front a l’increment de la despesa derivada de la situació de crisi en què ens trobem. 
Des de Junts per Castellar ens oposem fermament a aquesta iniciativa. 
En aquest sentit, vam intentar entrar una moció d’urgència al ple de dimarts passat, amb la intenció d’obtenir el suport de la resta de grups contra la proposta d’Hisenda i fer front comú per defensar la sobirania financera del nostre municipi.
Finalment, però, per garantir que la moció s’aprovi amb el màxim consens possible, la presentarem al ple de setembre, tot i que, tenint en compte que la proposta del ministeri es votava aquest dimecres passat a Madrid, correm el risc que al setembre ja estigui tot dat i beneït. La qüestió de fons és que la gestió que s’està fent de la crisi econòmica sembla un déjà vu del que ja va passar amb la darrera, ara fa deu anys, que es basa sobretot en carregar el mort als ajuntaments. A la crisi anterior, les administracions públiques sobre les quals es va aplicar el gruix de les retallades van ser les administracions locals, justament les que estan més a prop del ciutadà i les que han de donar més cobertura en l’àmbit de serveis. En canvi, l’administració central, lluny de retallar la despesa, la va augmentar. 
Per tant, ara, no podem sinó oposar-nos al fet que s’enduguin uns diners que són de tots els castellarencs i que són fruit de l’esforç per sanejar les nostres finances per gastar-los en no sabem què. 
És més, amb la situació actual, les necessitats de despesa requerida per part dels municipis s’han vist incrementades i, per tant, no només no podem permetre que ens confisquin part dels romanents, sinó que és imprescindible facilitar a les corporacions locals que puguin augmentar la capacitat de despesa. 
En aquest sentit, el grup al Congrés de JxCat ja va proposar que les corporacions locals puguin fer ús de la totalitat dels superàvits i els romanents de tresoreria generats durant els exercicis 2019 i 2020 –en el cas de Castellar, això suposaria disposar d’entre 1,5 i 5 milions d’euros–, i possibilitar la seva aplicació en inversions i despeses no financeres per fer front a les necessitats posades de manifest per aquesta crisi.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris